Chrupiące, pikantne i orzeźwiające zarazem. To cudowna rzecz na lato! Pasują do wszelkich azjatyckich dań na ciepło, wspaniałe są też jako dodatek do śniadaniowych omletów. Tę egzotyczną podróż smaku możesz sobie sprawić w 5 minut! Ogórki u naszych wystawców uprawiane są w sposób ekologiczny, czyli najbezpieczniejszy dla środowiska, nie stosuje się tu oprysków syntetycznych, nie nawozi sztucznymi nawozami. Glebę zasila się naturalnym kompostem, oraz środkami przygotowanymi z rosnących w gospodarstwie dzikich roślin jak pokrzywa czy skrzyp. Ekologiczne ogórki są jędrne i pełne smaku – doskonałe na surowo, do przygotowywania surówek jak i do kiszenia.
Składniki:
- 500 g ogórków gruntowych EKO Adam Furgała
- łyżeczka soli i łyżeczka cukru
- 3 cm kawałek imbiru EKO NovaBio
- 3 ząbki czosnku EKO Powielin
- kolendra nać EKO Bukiet Smaków
- olej azjatycki Peanut rayu Raczek
Krok po kroku:
- Zacznij od wymycia ogórków, następnie zgnieć każdego tłuczkiem od moździerza, młode ogórki mają niewielkie gniazda nasienne, więc nie trzeba ich usuwać. Zgniecione ogórki przełóż do miski, posól i odstaw pod przykryciem.
- Po pół godzinie odsącz ogórki z nadmiaru wody, dodaj do nich utarty imbir, czosnek, posiekaną kolendrę i cukier.
- Rozdziel ogórki do małych miseczek, tuż przed podaniem polej każdą porcję solidną porcją oleju z orzeszkami ziemnymi
- Takie ogórki pasują chociażby do okonomiyaki albo do boczniaków po tajsku przygotowanych na patelni lub nad ogniem
