Ogórki w azjatyckiej zalewie

biobazar.org.pl 17 godzin temu

Chrupiące, pikantne i orzeźwiające zarazem. To cudowna rzecz na lato! Pasują do wszelkich azjatyckich dań na ciepło, wspaniałe są też jako dodatek do śniadaniowych omletów. Tę egzotyczną podróż smaku możesz sobie sprawić w 5 minut! Ogórki u naszych wystawców uprawiane są w sposób ekologiczny, czyli najbezpieczniejszy dla środowiska, nie stosuje się tu oprysków syntetycznych, nie nawozi sztucznymi nawozami. Glebę zasila się naturalnym kompostem, oraz środkami przygotowanymi z rosnących w gospodarstwie dzikich roślin jak pokrzywa czy skrzyp. Ekologiczne ogórki są jędrne i pełne smaku – doskonałe na surowo, do przygotowywania surówek jak i do kiszenia.

Składniki:

  • 500 g ogórków gruntowych EKO Adam Furgała
  • łyżeczka soli i łyżeczka cukru
  • 3 cm kawałek imbiru EKO NovaBio
  • 3 ząbki czosnku EKO Powielin
  • kolendra nać EKO Bukiet Smaków
  • olej azjatycki Peanut rayu Raczek

Krok po kroku:

  1. Zacznij od wymycia ogórków, następnie zgnieć każdego tłuczkiem od moździerza, młode ogórki mają niewielkie gniazda nasienne, więc nie trzeba ich usuwać. Zgniecione ogórki przełóż do miski, posól i odstaw pod przykryciem.
  2. Po pół godzinie odsącz ogórki z nadmiaru wody, dodaj do nich utarty imbir, czosnek, posiekaną kolendrę i cukier.
  3. Rozdziel ogórki do małych miseczek, tuż przed podaniem polej każdą porcję solidną porcją oleju z orzeszkami ziemnymi
  4. Takie ogórki pasują chociażby do okonomiyaki albo do boczniaków po tajsku przygotowanych na patelni lub nad ogniem
Idź do oryginalnego materiału