Ogórki małosolne Ewy Wachowicz wychodzą idealne. Sekretem przepisu jest oryginalny składnik

zdrowie.wprost.pl 3 miesięcy temu
Zdjęcie: Ogórki małosolne w trakcie przygotowywania Źródło: Freepik/ gpointstudio


Ogórki małosolne to popularny dodatek do sałatek, kanapek i różnego rodzaju potraw. Zresztą nie bez powodu, bo są pyszne. Ewa Wachowicz zdradza, co zrobić, by jeszcze bardziej podkręcić ich smak. Sklepowe przekąski mogą się przy nich „schować”.


Każda gospodyni ma swój patent na ogórki małosolne. W wielu rodzinach przepis na ten przysmak jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. jeżeli jednak lubisz eksperymentować w kuchni i nie boisz się przełamywać utartych kulinarnych schematów, spróbuj urozmaicić smak warzyw. Skorzystaj przy tym z triku Ewy Wachowicz. Znana restauratorka dodaje do swoich przetworów jeden nieoczywisty składnik. Już jedna łyżka na słoik daje spektakularny efekt. Dzięki niej ogórki małosolne stają się wyjątkową przekąską, lepszą niż tradycyjne przegryzki.


Jak zrobić ogórki małosolne z przepisu Ewy Wachowicz?


Sekretem ogórków małosolnych Ewy Wachowicz jest miód. Wystarczy dodać jedną łyżkę tego składnika do warzyw razem z klasycznie przyrządzaną zalewą zawierającą koper, czosnek, liście czarnej porzeczki oraz gorczycę. Warto pamiętać o jeszcze jednej ważnej kwestii – trzeba dobrze wyparzyć wszystkie słoiki używane podczas przygotowywania przetworów. Wysoka temperatura zniszczy wszystkie drobnoustroje, które mogłyby negatywnie wpłynąć na ogórki i spowodować ich psucie. Ogórki będą gotowe po 2-3 dniach. Należy je trzymać w suchym i chłodnym miejscu.
Idź do oryginalnego materiału