- 100 g komosy ryżowej (quinoa)
- papryka zielona
- cebula
- puszka fasoli czerwonej
- puszka kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów w puszce
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/3 cytryny
- do smaku sól i pieprz
Komosę ryżową gotować ok 15 minut. Przepłukać pod zimną wodą. Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażać około 5 minut. Dodać pomidory w puszce i dusić pod przykryciem 10 minut. Dodać szklankę wody oraz sos sojowy, syrop klonowy oraz sok wyciśnięty z 1/3 cytryny. Dodać odsączoną kukurydzę, fasolę czerwoną oraz ugotowaną wcześniej quinoę. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Całość dusić ok 5-7 minut.