Oczyszcza z toksyn, zwalcza pasożyty, wspomaga trawienie. Po papaję sięgaj choćby na diecie

zdrowie.interia.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: Interia.tv


Niesamowity kolor, pyszny soczysty miąższ i wyjątkowo zdrowe pestki. Papaja (melonowiec adekwatny) jest cenionym owocem nie tylko ze względu na prozdrowotne adekwatności, ale również doskonałe walory smakowe. Krzysztof Kolumb określił ją "owocem aniołów". Stanowi świetny dodatek do sałatek owocowych i deserów. Papaję można również spożywać na surowo w formie zdrowej i słodkiej przekąski. Jakie adekwatności ma ten owoc, jak go jeść i czy wersja suszona jest różnie zdrowa, co świeża? Wyjaśniamy.


Papaja - co to za owoc


Papaja to tak naprawdę melonowiec adekwatny, który pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Owoc melonowca adekwatnego (czyli właśnie papaja) jest duży, o owalnym kształcie i skórze zielonej lub pomarańczowej na zewnątrz i pomarańczowej wewnątrz. Miąższ jest soczysty, pomarańczowy i słodki, z charakterystycznym, lekko musującym smakiem.
Co ciekawe, zgodnie z badaniami naukowców papaja należy do grupy owoców, które są najmniej skażone pestycydami - środkami chemicznymi wykorzystywanymi do ochrony upraw przed szkodnikami. Niska zawartość szkodliwych substancji czyni z niej owoc chętnie wybierany przez entuzjastów zdrowej żywności. Reklama


Papaja składa się w większości z wody - w 100 g owocu znajduje się 88,1 g wody, 0,47 g białka, 0,26 g tłuszczu i 10,8 g węglowodanów. Ile kalorii ma papaja? Okazuje się, iż kilka - z tego względu może być idealnym dodatkiem do zdrowej diety odchudzającej. 100 g papai ma jedynie 43 kcal. Co ciekawe, papaja nie zawiera dużej ilości cukru. W 100 g znajduje się 7,82 g cukru.


Papaja - adekwatności. Prozdrowotny i nietuczący owoc


Właściwości prozdrowotne papai są powszechnie doceniane przez wielbicieli egzotycznych owoców. Zawiera ona cenne składniki odżywcze, które wykazują pozytywny wpływ na funkcjonowanie wielu procesów w organizmie. Co konkretnie znajdziemy w papai? Paja jest źródłem m.in.:
wapnia,żelaza,magnezu, fosforu,potasu,sodu,manganu,witamin z grupy B,witaminy C,witaminy A, witaminy E, witaminy K, beta-karotenu.


Na co działa papaja?


Jaki wpływ na organizm mają składniki zawarte w papai? Owoc ten doskonale działa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Dzieje się tak za sprawą zawartości enzymów, m.in. papainy. Regulują one procesy związane z przyswajaniem białek. Oprócz tego spożywanie papai może przyczyniać się do poprawy funkcji trawiennych oraz usuwania toksyn z organizmu.
Niektóre osoby sięgają także po nasiona papai, które mogą pomóc w walce z pasożytami jelitowymi - trzeba jednak pamiętać, iż żadne owoce nie zastąpią profesjonalnego badania lekarskiego. W przypadku pasożytów lepiej bezzwłocznie udać się do lekarza niż próbować leczenia na własną rękę.


Jak jeść papaję? Dodaj do sałatki lub deseru


Papaja jest cenionym owocem nie tylko ze względu na prozdrowotne adekwatności, ale również doskonałe walory smakowe. Z tego powodu wiele osób wykorzystuje ją do przygotowywania smacznych i zdrowych posiłków. Papaję można spożywać na surowo w formie przekąski. To również doskonały dodatek do deserów (ciasta, naleśniki) czy sałatek (nie tylko owocowych). Miłośnicy mięs używają papai do przygotowywania aromatycznych marynat.


Papaja jest również sprzedawana w formie suszonej. W ten sposób można ją stosować również jako dodatek do śniadaniowego musli, dostarczając w ten sposób cennych witamin i minerałów. Jednakże suszone owoce zawierają zdecydowanie więcej kalorii i cukru. 100 g suszonej papai ma 302 kcal i 67,6 g cukru. Wobec tego lepiej wybrać świeżą wersję.


Pestki papai - skutki uboczne. Kto nie może jeść pestek i owoców?


Papaja to doskonały owoc polecany osobom chcącym pozbyć się zbędnych kilogramów. Jednak trzeba pamiętać, iż we wszystkim potrzebny jest umiar - dotyczy to również spożywania zdrowych produktów. Jakie skutki uboczne może przynieść nadmiar konsumowanych owoców lub pestek melonowca adekwatnego?
Przede wszystkim zbyt duża ilość spożytych owoców lub pestek może wywołać nieprzyjemny rozstrój żołądka. Co więcej, osoby uczulone na papaję mogą nabawić się przykrych dolegliwości takich jak wysypka czy problemy z układem pokarmowym. Po pestki papai nie powinny sięgać kobiety w ciąży, ponieważ te części melonowca adekwatnego mogą przyczynić się do uszkodzenia płodu. Osoby cierpiące na cięższe schorzenia związane z układem pokarmowym powinny skonsultować z lekarzem włączenie owocu do jadłospisu.
CZYTAJ TAKŻE:

Smaczne owoce o niezwykłej mocy. Działają niczym botoks na skórę
Mleko kokosowe i jego adekwatności
Idź do oryginalnego materiału