Buraki swoje prozdrowotne adekwatności zawdzięczają zawartym w nich witaminom i składnikom mineralnym. Znajdziemy w nich:
witaminy z grupy B,
witaminy: C, A, E, K,
kwas foliowy.
Do najcenniejszych składników mineralnych zawartych w burakach należą:
magnez,
potas,
cynk,
żelazo,
cez i rubid.
Prozdrowotne adekwatności buraków
Badania wskazują, iż dzięki dużej zawartości witaminy B1, jedzenie buraków wpływa pozytywnie na działanie układu krwionośnego, mięśniowego oraz na poprawę pamięci. Wzbogacenie codziennej diety w buraki pozwala na wyrównanie gospodarki wodnej organizmu, wspiera kości, wzmacnia zęby oraz wspomaga funkcjonowanie mózgu. Burak zalecany jest osobom, które chcą obniżyć poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi.
Ile kalorii mają buraki?
Burak jest warzywem niskokalorycznym, który w 100 g zawiera zaledwie 43 kcal. Pomaga walczyć z nadwagą i otyłością, niweluje zgagę.
Przepis na sałatkę z buraków