Obiad na Środę Popielcową powinien być postny. Wypróbuj przepis na zupę z manny

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Zupa z kaszy manny Źródło: Shutterstock


Środa Popielcowa w kalendarzu katolickim rozpoczyna Wielki Post, który jest przygotowaniem do Wielkanocy. W tym dniu obowiązuje post, należy więc powstrzymać się od spożywania mięsa. Przygotuj dziś na obiad zupę z kaszy manny według starego przepisu niemieckiej mniszki, św. Hildegardy.


Przepis na tę zupę pochodzi od mniszki, św. Hildegardy z Bingen, która żyła w XII wieku w Niemczech. Hildegarda stworzyła jedną z pierwszych szkół odżywiania. Opracowane przez nią kulinarne przepisy oparte są głównie na kaszy orkiszowej, warzywach i owocach. Składniki te działają korzystnie nie tylko na zdrowie, ale również na samopoczucie. Jedną z postnych potraw idealnych na Środę Popielcową jest zupa z kaszy manny – odżywcza i mocno rozgrzewająca.


Dlaczego warto jeść kaszę mannę?


Kasza manna, czyli grysik, to jedna z najstarszych dostępnych na rynku kasz. Pozyskuje się ją z najdrobniejszych, zmielonych ziaren orkiszu. Orkisz uprawiany był w starożytnym Egipcie, Azji i Europie. Nie udaje się modyfikować go genetycznie tak jak pszenicy i dlatego zalecany jest osobom, które mają problemy z trawieniem. Orkisz nie jest jednak wolny od glutenu, więc wykluczony jest z diety osób chorych na celiakię czy chorobę Hashimoto.


Kaszę mannę warto spożywać, ponieważ:


stanowi dobre źródło energii,


jest lekkostrawna i korzystnie wpływa na układ pokarmowy,


wspomaga pracę nerek,


pozwala pozbyć się nadwagi,


bardzo dobrze wpływa na ogólną kondycję organizmu.


Przygotowanie zupy z kaszy manny na dzisiejszy obiad może być zachętą do odbycia dłuższego postu, którego zasady określiła św. Hildegarda. Mniszka uważała, iż odpowiednio przeprowadzony post oczyszcza organizm – uwalnia go z trucizn i złogów, poprawia procesy trawienne, mobilizuje i regeneruje organizm – jednocześnie uwalniając od niepotrzebnych obciążeń duszę. Dziś przystępują do niego również osoby, które chcą po prostu schudnąć.


Wypróbuj przepis na postną zupę
Idź do oryginalnego materiału