Nowotwór drży przed tym warzywem. Co lepsze – nać czy korzeń?

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pietruszka Źródło: Pixabay / pompi


Pietruszka to bardzo zdrowe warzywo, które rośnie niemal w każdym ogródku. Trudno wyobrazić sobie rosół bez natki pietruszki, choć dzieci często wyławiają ją na brzeg talerza. Sprawdź, na co działa pietruszka i wprowadź ją do codziennej diety.


Pietruszka jest fundamentem kuchni francuskiej, obok ziela angielskiego i liścia laurowego. Kochają ją także Polacy. Nie tylko za jej wyrazisty smak, ale przede wszystkim za zielony kolor i adekwatności lecznicze. adekwatności zdrowotne pietruszki znano już w starożytności. Jeden z botaników napisał o niej: „kamień wypędza, krusząc go w nerkach i pęcherzu” oraz „pomaga na „krzyża bolenie i pacierza”.


Ile kosztuje pietruszka w tym roku?


Aktualnie za kilogram korzenia pietruszki zapłacimy około 8 zł. To dużo mniej niż kilka lat temu. Wtedy pietruszka osiągała rekordowe ceny, choćby ponad 20 zł za kilogram – było to spowodowane m.in. suszą. Ci, którym zbiory się udały, mogli wówczas zrobić na pietruszce „złoty” interes. Pęczek natki pietruszki aktualnie też jest w przyzwoitych cenach – od 2 do 3 zł. Wiosną będzie drożej, choć rolnicy nie przewidują tak drastycznych podwyżek jak w 2018 roku.


Jak jeść pietruszkę – z nacią czy bez?


Pietruszka należy do roślin z rodziny selerowatych. Do jedzenia nadaje się zarówno jej korzeń, jak i nać, czyli część nadziemna. Warto pamiętać, iż pietruszka w każdej formie jest bardzo zdrowa.


W Polsce jej dolną część wykorzystuje się głównie do przygotowania zup, wywarów, sosów, sałatek i zapiekanek. Ostatnio popularne stały się frytki z pietruszki – to dobra opcja dla fanów kuchni wege.


Nać pietruszki można wykorzystać do zrobienia pietruszkowego pesto, masła lub owocowo – warzywnego smoothie. Może być też dodatkiem do zup i sosów, a także składnikiem mieszanek ziół. Natka zachowuje większość swoich adekwatności w postaci suszonej i mrożonej, choć najlepiej jadać świeżą.


Co znajdziemy w pietruszce?


Zarówno nać pietruszki, jak i jej korzeń, mają adekwatności odżywcze i zdrowotne.


Pietruszka zawiera:


witaminę C – jeden pęczek aż 89 mg,


witaminy – B6, E, K i A,


składniki mineralne, takie jak: żelazo, wapń, potas, fosfor i cynk,


flawonoidy,


błonnik.


Na co pomaga pietruszka?


Spektrum działania pietruszki jest szerokie. Przede wszystkim warzywo to:


poprawia odporność organizmu,


pobudza krążenie krwi,


obniża poziom cholesterolu,


działa moczopędnie – dlatego pomaga w walce z obrzękami,


działa odkażająco – zalecane jest przy zapaleniu pęcherza moczowego,


działa przeciwutleniająco,


wspomaga trawienie – jest więc idealne na wzdęcia,


działa antyoksydacyjnie,


poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci,


łagodzi bóle miesiączkowe,


likwiduje nieświeży oddech (polecane jest m.in. palaczom).


Pietruszką w raka piersi i nowotwór skóry


Właściwości lecznice pietruszki badają naukowcy z różnych dziedzin. Jakiś czas temu na łamach „Medical News” poinformowano o tym, iż regularne spożywanie tego warzywa może być pomocne w zapobieganiu raka skóry. Wszystko za sprawą zawartych w nim flawonoidów (głównie myricetinu), czyli związków roślinnych. Badania wykazały, iż pietruszka i inne zielone warzywa blokują działanie związków chemicznych, które powstają w mięsie grillowanym lub pieczonym w wysokiej temperaturze. Czyli jedząc kiełbaskę z grilla, warto połączyć ją z natką pietruszki.


Natomiast Salman Hyder, naukowiec z Uniwersytetu w Missouri, odkrył działanie innych związków występujących w pietruszce – apigeniny i luteoliny. Mogą one powstrzymać rozmnażanie komórek nowotworowych i obniżyć rozwoju przerzutów potrójnie negatywnego raka piersi u kobiet.


Kto nie powinien jeść natki pietruszki w większych ilościach?


Niektórzy nie powinni spożywać zbyt dużych ilości natki pietruszki. Zaliczają się do nich:


osoby chorujące na nerki (warzywo zawiera niewielkie ilości kwasu szczawiowego, który może zwiększyć ryzyko powstawania kamieni nerkowych)


osoby z dną moczanową


kobiety ciężarne – mówi się, iż spożycie natki pietruszki w nadmiarze może wywołać skurcze macicy.
Idź do oryginalnego materiału