Pietruszka jest fundamentem kuchni francuskiej, obok ziela angielskiego i liścia laurowego. Kochają ją także Polacy. Nie tylko za jej wyrazisty smak, ale przede wszystkim za zielony kolor i adekwatności lecznicze. adekwatności zdrowotne pietruszki znano już w starożytności. Jeden z botaników napisał o niej: „kamień wypędza, krusząc go w nerkach i pęcherzu” oraz „pomaga na „krzyża bolenie i pacierza”.
Ile kosztuje pietruszka w tym roku?
Aktualnie za kilogram korzenia pietruszki zapłacimy około 8 zł. To dużo mniej niż kilka lat temu. Wtedy pietruszka osiągała rekordowe ceny, choćby ponad 20 zł za kilogram – było to spowodowane m.in. suszą. Ci, którym zbiory się udały, mogli wówczas zrobić na pietruszce „złoty” interes. Pęczek natki pietruszki aktualnie też jest w przyzwoitych cenach – od 2 do 3 zł. Wiosną będzie drożej, choć rolnicy nie przewidują tak drastycznych podwyżek jak w 2018 roku.
Jak jeść pietruszkę – z nacią czy bez?
Pietruszka należy do roślin z rodziny selerowatych. Do jedzenia nadaje się zarówno jej korzeń, jak i nać, czyli część nadziemna. Warto pamiętać, iż pietruszka w każdej formie jest bardzo zdrowa.
W Polsce jej dolną część wykorzystuje się głównie do przygotowania zup, wywarów, sosów, sałatek i zapiekanek. Ostatnio popularne stały się frytki z pietruszki – to dobra opcja dla fanów kuchni wege.
Nać pietruszki można wykorzystać do zrobienia pietruszkowego pesto, masła lub owocowo – warzywnego smoothie. Może być też dodatkiem do zup i sosów, a także składnikiem mieszanek ziół. Natka zachowuje większość swoich adekwatności w postaci suszonej i mrożonej, choć najlepiej jadać świeżą.
Co znajdziemy w pietruszce?
Zarówno nać pietruszki, jak i jej korzeń, mają adekwatności odżywcze i zdrowotne.
Pietruszka zawiera:
witaminę C – jeden pęczek aż 89 mg,
witaminy – B6, E, K i A,
składniki mineralne, takie jak: żelazo, wapń, potas, fosfor i cynk,
flawonoidy,
błonnik.
Na co pomaga pietruszka?
Spektrum działania pietruszki jest szerokie. Przede wszystkim warzywo to:
poprawia odporność organizmu,
pobudza krążenie krwi,
obniża poziom cholesterolu,
działa moczopędnie – dlatego pomaga w walce z obrzękami,
działa odkażająco – zalecane jest przy zapaleniu pęcherza moczowego,
działa przeciwutleniająco,
wspomaga trawienie – jest więc idealne na wzdęcia,
działa antyoksydacyjnie,
poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci,
łagodzi bóle miesiączkowe,
likwiduje nieświeży oddech (polecane jest m.in. palaczom).
Pietruszką w raka piersi i nowotwór skóry
Właściwości lecznice pietruszki badają naukowcy z różnych dziedzin. Jakiś czas temu na łamach „Medical News” poinformowano o tym, iż regularne spożywanie tego warzywa może być pomocne w zapobieganiu raka skóry. Wszystko za sprawą zawartych w nim flawonoidów (głównie myricetinu), czyli związków roślinnych. Badania wykazały, iż pietruszka i inne zielone warzywa blokują działanie związków chemicznych, które powstają w mięsie grillowanym lub pieczonym w wysokiej temperaturze. Czyli jedząc kiełbaskę z grilla, warto połączyć ją z natką pietruszki.
Natomiast Salman Hyder, naukowiec z Uniwersytetu w Missouri, odkrył działanie innych związków występujących w pietruszce – apigeniny i luteoliny. Mogą one powstrzymać rozmnażanie komórek nowotworowych i obniżyć rozwoju przerzutów potrójnie negatywnego raka piersi u kobiet.
Kto nie powinien jeść natki pietruszki w większych ilościach?
Niektórzy nie powinni spożywać zbyt dużych ilości natki pietruszki. Zaliczają się do nich:
osoby chorujące na nerki (warzywo zawiera niewielkie ilości kwasu szczawiowego, który może zwiększyć ryzyko powstawania kamieni nerkowych)
osoby z dną moczanową
kobiety ciężarne – mówi się, iż spożycie natki pietruszki w nadmiarze może wywołać skurcze macicy.