Niezastąpiony w diecie na zdrowe serce. Pij jak herbatę, dodawaj do jogurtów i koktajli

zdrowie.interia.pl 5 godzin temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


Choroby serca stanowią jedną z głównych przyczyn problemów zdrowotnych Polaków. Na całym świecie zaburzenia układu krążenia są najczęstszą przyczyną zgonów. To, co jemy każdego dnia, i jaki prowadzimy styl życia, ma ogromne znaczenie w kontekście zdrowia naszego serca. Dlatego w swojej diecie warto uwzględnić m.in. głóg, który skutecznie wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Jak dokładnie działa?


Co osłabia kondycję serca?


Na początku należy uświadomić sobie, iż nasze serce to prawdziwy tytan pracy. To ono pompuje krew i warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wszystkich innych narządów. Serce pracuje cały czas, pompując krew w dzień i w nocy. W układzie krwionośnym cały czas krąży ok. 5 litrów krwi. Serce dostarcza ją do każdej komórki organizmu.


Jednak na osłabienie jego kondycji wpływają:Reklama


niezdrowa dieta, palenie tytoniu, nadmierne spożycie alkoholu, zbyt mało ruchu, stres, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, zwiększone stężenie cholesterolu, w tym "złego" frakcji LDL, otyłość.


Przyczyny chorób układu krążenia


Rozwój chorób układu krążenia najczęściej wynika z połączenia indywidualnych predyspozycji z niezdrowym stylem życia i szkodliwymi nawykami. Czynniki ryzyka można podzielić na dwie kategorie: modyfikowalne, na które pacjent może wpłynąć, oraz niemodyfikowalne, które są od niego niezależne.


Najczęstsze, modyfikowalne czynniki ryzyka dla chorób kardiologicznych to m.in.:
otyłość i nadwaga, siedzący tryb życia, nieprawidłowa dieta, palenie tytoniu.


Dieta na zdrowe serce


Z wielu badań wynika, iż najlepszą dietą wspomagającą profilaktykę chorób serca jest ta, która obfituje w warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, ryby, drób oraz oleje roślinne. Jednocześnie należy ograniczyć spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa, rafinowanych węglowodanów, żywności i napojów z dodatkiem cukru, sodu oraz produktów zawierających tłuszcze trans. Osoby przestrzegające takiego modelu żywieniowego zmniejszyły ryzyko chorób serca o 31 proc., ryzyko cukrzycy o 33 proc., a udaru o 20 proc.
Dieta śródziemnomorska, dieta DASH oraz diety roślinne wykazują działanie kardioprotekcyjne i są zalecane przez środowiska medyczne. Minimalizują one czynniki typowe dla standardowej diety amerykańskiej, które sprzyjają rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych, takie jak tłuszcze nasycone, wysoko przetworzone zboża rafinowane, cukry oraz czerwone mięso. Do tego diety bogate w warzywa i owoce dostarczają przeciwutleniaczy, zmniejszają stan zapalny naczyń, wpływają na mikrobiom jelitowy oraz poprawiają profil lipidowy.
Ocena tych diet opiera się na zawartości warzyw, jednak nie zawsze uwzględnia poziom cukru, tłuszczu czy sodu, które mogą osłabiać ich kardioprotekcyjne działanie. Warto pamiętać, iż niezdrowa dieta roślinna, bogata w rafinowane zboża, słodzone napoje czy słodycze, może stanowić podobne zagrożenie dla zdrowia serca jak diety bazujące na produktach zwierzęcych.
Podstawą zdrowej diety roślinnej są:
pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce, warzywa, orzechy,rośliny strączkowe,
przy ograniczonej częstotliwości i ilości spożywania produktów zwierzęcych.
Dieta roślinna charakteryzuje się niską gęstością energetyczną, małą zawartością tłuszczów nasyconych oraz dużą zawartością błonnika, co sprzyja wczesnemu odczuwaniu sytości, wspomaga trawienie poprzez opóźnienie opróżniania żołądka oraz wywołuje umiarkowaną odpowiedź insulinową i glikemiczną.
Ponadto badania wykazały poprawę profilu lipidowego u osób stosujących dietę roślinną, co jest wynikiem zwiększonego spożycia błonnika, który zmniejsza wchłanianie tłuszczu.


Głóg i jego korzystny wpływ na serce


Warto, by w diecie na zdrowe serce uwzględniać głóg.
Badania przeprowadzone przez Holusbarscha i współpracowników sugerują, iż preparaty z głogu mogą być skuteczne w leczeniu łagodnej i umiarkowanej niewydolności serca. Chociaż analiza dotychczasowych danych jest obiecująca, wskazuje się na konieczność bardziej precyzyjnego podejścia do dawkowania, zależnego od stopnia zaawansowania choroby. Możliwe, iż w przypadku pacjentów w cięższym stanie korzyści z leczenia byłyby mniejsze, jednak stosowanie preparatów z głogu we wczesnych stadiach choroby może znacznie poprawić prognozy.


Wysoki profil bezpieczeństwa, w połączeniu z brakiem wykrytych interakcji z lekami w dotychczasowych badaniach klinicznych, dodatkowo przemawia za jego włączeniem do terapii chorób sercowo-naczyniowych, szczególnie na wczesnym etapie rozwoju choroby. Podkreśla się, iż zaletą tego surowca jest długotrwałe i łagodne działanie.
Naukowcy zaobserwowali, iż podaż głogu przyczyniała się do obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL oraz triglicerydów. Jednocześnie zaobserwowano wzrost poziomu cholesterolu HDL, czyli tego "dobrego". Uważa się, iż ekstrakty z głogu mogą przyspieszać przemiany cholesterolu w kierunku kwasów żółciowych, usuwając tym samym jego nadmiar z organizmu. U pacjentów cierpiących na łagodne nadciśnienie tętnicze odnotowywano obniżenie zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego ciśnienia krwi. Sugeruje się również, iż ekstrakt z głogu wykazuje aktywność antyarytmiczną.


Jak stosować głóg?


Suplementy z głogiem są dostępne w różnych formach, a ich stosowanie może wspierać zdrowie serca, szczególnie w przypadku łagodnych problemów z układem krążenia. Głóg jest ceniony ze względu na swoje adekwatności przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
Tabletki i kapsułki z wyciągiem z głogu - to najczęściej spotykane suplementy. Zawierają standaryzowany wyciąg z kwiatów, liści i owoców głogu, które bogate są w proantocyjanidyny oraz flawonoidy wspierające zdrowie serca.
Dawkowanie: należy przestrzegać zaleceń producenta zawartych na opakowaniu.
Herbata z głogu - liście, kwiaty i owoce głogu są dostępne w postaci suszonej, do zaparzania. Herbatę z głogu można pić codziennie.
Dawkowanie: zwykle przygotowuje się ją w proporcji 1-2 łyżeczki produktu na filiżankę wrzącej wody. Parzy się przez 5-10 minut. Można pić 1-2 filiżanki dziennie.
Sok z głogu - zaleca się przyjmowanie soku w celu wzmocnienia organizmu oraz układu sercowo-naczyniowego.
Dawkowanie: zwykle zaleca się przyjmowanie 25 ml soku na 30 minut przed jedzeniem. Pij dwa razy dziennie.
Proszek z owoców głogu - proszek z owoców głogu to alternatywa dla kapsułek i tabletek. Można go dodawać do koktajli, soków lub jogurtów.
Dawkowanie: zwykle stosuje się 1-2 łyżeczki proszku dziennie, najlepiej rozpuszczone w płynach.
Pamiętaj!
Przed rozpoczęciem stosowania suplementów z głogiem, zwłaszcza w przypadku chorób serca, najlepiej skonsultować się z lekarzem, szczególnie jeżeli pacjent stosuje inne leki (np. na ciśnienie).
W przypadku przyjmowania preparatów z głogiem należy przestrzegać zaleceń producenta dotyczących dawkowania, ponieważ nadmiar głogu może prowadzić m.in. do obniżenia ciśnienia krwi.
Źródła:https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/serce-lubi-zdrowe-jedzenie.https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2022/11/E-book-Dieta-dla-Zdrowia-i-ukladu-krazenia.pdf.https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3249900/.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału