Muchomor czerwony od jakiegoś czasu jest modny w środowisku grzybiarzy. W mediach społecznościowych ludzie dzielą się poradami, jak przyrządzić konkretne specyfiki z trującego grzyba, sprzedają nalewki powstałe na jego bazie, a także maści. Zaniepokojony trendem Główny Inspektorat Sanitarny zamierza zakazać sprzedaży muchomorów czerwonych. Również lekarze alarmują, iż spożywanie trującego gatunku może mieć tragiczne skutki.
REKLAMA
Zobacz wideo Drogie grzyby rosną w centrum miasta! Są jednymi z najsmaczniejszych
Co dzieje się po spożyciu muchomora czerwonego?
Zjedzenie muchomora czerwonego może skutkować bólem brzucha, wymiotami i biegunką. Ponadto mogą wystąpić drgawki, omamy i paraliż układu oddechowego. Wiele osób decyduje się na eksperyment z trującym grzybem ze względu na jego halucynogenne adekwatności. - Po około 30 minutach do 2 godzin po spożyciu mamy dolegliwości żołądkowo-jelitowe. [...] Później rozwijają się efekty psychotyczne, czyli to co, czego wielu osób poszukuje. Halucynacje, poczucie depersonalizacji - tłumaczyła w "Dzień dobry TVN" lekarka Ewa Stawiarska.
"Można zrobić sobie krzywdę"
Lekarka ostrzegła, iż zatrucie może zakończyć się pobytem w szpitalu choćby na intensywnej terapii. - To nie jest w żaden sposób kontrolowana substancja. Można sobie zrobić krzywdę, można narobić sobie bałaganu - alarmowała. Dodała, iż wiara, iż grzyb ma adekwatności prozdrowotne wynika z ludowych wierzeń, ale nie ma żadnego potwierdzenia w badaniach.