Immunożywienie jako sposób na zachowanie zdrowia
Żywienie, które ma na celu stymulować układ odpornościowy do pracy, to przede wszystkim sposób na zachowanie zdrowia. Komórki odpornościowe - odpowiednio odżywione - lepiej radzą sobie z patogenami, które wnikają do organizmu człowieka.
Immunożywienie koncentruje się na komponowaniu diety w taki sposób, by zagwarantować dostarczanie odpowiednich makroskładników do organizmu, ale także składników bioaktywnych, które - jak udowodniono w badaniach - mają ogromny wpływ na sposób działania ukladu odpornoścowego.
Immunożywienie stosowane jest u pacjentów onkologicznych, poddawanych złożonemu leczeniu przeciwnowotworowym, jednak z powodzeniem może być ono stosowane w ramach profilaktyki. Reklama
Makroskładniki w diecie immunomodulującej
Białko
W diecie wspierającej układ odpornościowy nie może zabraknąć białka. Jednym z cennych aminokwasów w diecie immunomodulującej jest arginina. Choć człowiek jest w stanie wytworzyć ją sam, ważne jest spożywanie takich produktów, w których ten aminokwas się znajduje.
Arginina wpływa na prawidłowy przepływ krwi przez naczynia krwionośne, reguluje ciśnienie tętnicze, odpowiada za prawidłowy proces gojenia się ran, bierze udział w syntezie kreatyny, która odpowiada za prawidłową pracę mięśni. Ponadto arginina ma istotne znaczenie dla mężczyzn, ponieważ pomaga ona w utrzymaniu erekcji. Co ważne - arginina wspomaga odnowę komórek w całym organizmie człowieka.
Innym, istotnym aminokwasem, jest glutamina. Stanowi ona przede wszystkim źródło energii dla komórek odpornościowych i utrzymuje prawidłowe stężenie glutationu w wątrobie, płucach, jelicie oraz komórkach układu odpornościowego. Oprócz tego glutamina chroni przed stresem oksydacyjnym, a także wykazuje działanie osłaniające dla błony śluzowej układu pokarmowego.
Tłuszcze
Tłuszcze to kolejny makroskładnik, który jest podstawą żywienia wspierającego odporność. Przede wszystkim chodzi o wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy te mają duże znaczenie dla układu odpornościowego i krążeniowego. Omega-3 wykazują działanie antynowotworowe poprzez apoptozę (niszczenie komórek), przeciwzapalne, hipotensyjnie (obniżają ciśnienie tętnicze krwi).
Odpowiednia podaż kwasów omega-3 w diecie wspiera także pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i chronią przed chorobami neurodegeneracyjnymi.
Antyoksydanty w immunożywieniu
W diecie wspomagającej układ odpornościowy nie może zabraknąć także antyoksydantów: witaminy C, E oraz A.
Witamina C jest jednym z silniejszych antyoksydantów, który chroni przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi m.in. za rozwój chorób nowotworowych. Udowodniono, iż odpowiednia podaż witaminy C w diecie może chronić przed rakiem przełyku, trzustki czy żołądka. Oprócz tego kwas askorbinowy bierze udział w procesie gojenia ran i oparzeń, wpływa korzystnie na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz zwiększa przyswajanie żelaza.
Witamina E również chroni przed stresem oksydacyjnym, a także osłania czerwone krwinki i chroni przed patologiczną agregacją (zlepianiu się) płytek krwi. W badaniach wykazano, iż dieta bogata w witaminę E zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór płuc, piersi i jelita grubego.
Witamina A to kolejny istotny antyoksydant, który odgrywa istotną rolę w immunożywieniu. Wykazuje działanie przeciwzapalne, chroni DNA przed uszkodzeniem oraz zapobiega namnażaniu komórek nieprawidłowych, może także spowalniać rozwój chorób nowotworowych dotyczących piersi i jelita grubego.
Kto powinien stosować dietę immunomodulującą?
Immunożywienie zalecane jest przede wszystkim pacjentom onkologicznym, którzy są w trakcie długiego i często wyniszczającego procesu leczenia. Dieta ta odżywia komórki, przyspiesza rekonwalescencję i pobudza układ odpornościowy do pracy. Jednak takie żywienie może być stosowane przez każdego, a szczególnie zalecane jest:
pacjentom chorującym na reumatoidalne zapaleniu stawów, chorym na Hashimoto, pacjentom chorującym na otyłość, po zabiegach operacyjnych, chorym na łuszczycę, pacjentkom z endometriozą, osobom zdrowym jako profilaktyka.
najważniejsze produkty w immunożywieniu
Skomponowanie jadłospisu immunomodulującego nie jest trudne. Aby zadbać o odpowiednią podaż odpowiednich makroskładników, należy postawić przede wszystkim na różnorodność w diecie.
Źródła białka: mięso, jaja, nabiał, rośliny strączkowe (soczewica, fasola, groch). komosa ryżowa, amarantus, tofu.
Źródła kwasów tłuszczowych: ryby (łosoś, makrela, śledź, sardynki), siemię lniane, nasiona chia, orzechy włoskie oraz oleje roślinne, szczególnie olej lniany.
Źródła witaminy C: owoce cytrusowe, acerola, porzeczka, truskawki, kiwi, papryka, nać pietruszki, brukselka, brokuły, kapusta, kiszonki,
Źródła witaminy E: oleje roślinne, oliwa z oliwek, migdały, orzechy laskowe, nasiona słonecznika, szpinak, botwina, marchew, suszone morele, jagody, żółtka jaj oraz ryby morskie.
W diecie nie powinno zabraknąć także produktów bogatych w cynk i selen. Ich źródłem są żółtka jaj, nasiona i orzechy, produkty pełnoziarniste ale także grzyby, owoce morza oraz rośliny strączkowe.
Źródła:
https://journals.viamedica.pl/postepy_zywienia_klinicznego/article/download/PZK.2023.0002/72847https://www.researchgate.net/publication/370827851_Naturalne_metody_podnoszenia_odpornosci_na_infekcje_Immunozywienie
CZYTAJ TAKŻE: