Aktualne zalecenia zdrowego żywienia przedstawione w graficznej postaci talerza pokazują, iż warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy. Według zaleceń dietetycznych więcej powinniśmy spożywać warzyw niż owoców. Niestety, zdarza się, iż często o tym zapominamy. W zupie znajdziemy mnóstwo zdrowych jarzyn, które stanowią źródło witamin, minerałów oraz błonnika, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto zupy zabielane mlekiem, śmietaną czy jogurtem stanowią źródło wapnia i witaminy D, których często nam brakuje.
Jedzenie zup wspomaga odchudzanie
Zupy są zalecane na dietach redukcyjnych. Większość z nich to potrawy niskokaloryczne. Jedzenie ich pozwala zmniejszyć dzienne spożycie kalorii do poziomu, który umożliwia efektywnie spalać zbędną tkankę tłuszczową. Istotną rolę odgrywa oczywiście dobór składników spożywanych zup. Warto zadbać też o ich jakość.
W dietach odchudzających zupy powinny być przygotowywane na bazie warzyw (zwłaszcza korzeniowych), bulionu warzywnego lub mięsnego, a także bulionu rybnego. Zupy można podawać np. z kaszą jaglaną, która doskonale komponuje się ze smakiem warzyw. Smak zup podnoszą też przyprawy. Warto dodawać do nich imbir, gałkę muszkatołową, a także kurkumę, pieprz, ostrą paprykę, które przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Zalecane są również świeże i suszone zioła np. pietruszka, koperek, rozmaryn.
Czego unikać w zupie?
Przygotowując zupę, trzeba zwrócić uwagę, żeby nie dodawać do niej zbyt dużo soli. Unikać należy też dodawania kostek rosołowych, gdyż zawierają dużo soli oraz chemicznych dodatków, a zwłaszcza niekorzystny dla zdrowia glutaminian sodu. Spożywanie też substancji przyczynia się do nadwagi i otyłości, może też wywoływać alergię.
Unikajmy korzystania z gotowych zup typu instant, czy zup w puszkach, bo ich wartości odżywcze są znikome.
Jakie zupy najlepiej jeść latem?
Nie ograniczajmy się do jedzenia ulubionej zupy pomidorowej czy tradycyjnego rosołu. Lekkie zupy z młodych, aromatycznych warzyw i owoców będą idealne na lato.
Pierwszą grupę polecanych zup stanowią chłodniki. Przyrządzane są z surowych warzyw lub owoców. Do najbardziej popularnych należą: chłodnik z botwiny, z ogórka czy hiszpańskie gazpacho.
Kremy z warzyw, są dobrą propozycją obiadową na letnie dni. Można przygotować je na bazie najróżniejszych warzyw, których latem mamy pod dostatkiem. Ich spożycie zalecane jest ze względu na dużą zawartość witamin, składników mineralnych i błonnika. Za jedne z najsmaczniejszych uważane są: krem z białych warzyw, krem z pomidorów, i zielonego groszku.
Zupy owocowe przyrządza się na bazie owoców. Do ich przygotowania można wykorzystać zarówno owoce świeże, jak i mrożone czy suszone. Popularna jest zupa wiśniowa, zupa jagodowa, zupa truskawkowa, zupa śliwkowa, zupa malinowa, zupa jabłkowa oraz zupa owocowa z mieszanki różnych owoców.