Nie puszkuję ani nie mrożę truskawek od lat, a mimo to pozostają świeże choćby do 1 roku: kilka osób zna tę metodę.

zdrowienapoziomie.pl 1 dzień temu

Doskonały sposób na przechowywanie truskawek z własnych zbiorów.

Nie musisz ich zamrażać ani konserwować, a mimo to pozostaną smaczne, pachnące, jak świeże choćby przez 1 rok! Spróbuj i przekonaj się sam.

Składniki:

  • truskawki
  • krystaliczny cukier
  • w przepisie zachowujemy te same proporcje truskawek i cukru pudru

Przygotowanie:

Włóż truskawki do miski. Zalej wodą. Odstaw na około 5-6 minut.

Następnie odlej wodę. Usuń szypułki z truskawek. Oczyszczone truskawki przełożyć do osobnej miski. Większe kawałki można pokroić na pół.

Posypujemy je warstwą po warstwie cukrem, aby cukier dostał się wszędzie. Zachowaj około 1/3 cukru na później. Truskawki zasypane cukrem odstawić w ten sposób na około 3 godziny.

W tym czasie kilkakrotnie zamieszaj truskawki. Przygotujemy czyste i suche słoiki po dżemach. Za pomocą chochli układaj w nich truskawki. Podlewamy je sokiem, który wydzielają truskawki.

Teraz ułożymy warstwę cukru, który odkładamy na wierzch każdej szklanki. Wsyp cukier w ilości 2 łyżek stołowych. Teraz ostrożnie zamknij każdą szklankę pokrywką.

Truskawki mogą stać w lodówce choćby kilka miesięcy! Cukier działa jak konserwant poprzez wiązanie wody, co ogranicza wzrost mikroorganizmów i tym samym zwiększa trwałość przechowywanych produktów.

Należy zwrócić uwagę na szczelność słoików, słoik musi być dobrze zamknięty.

Powodzenia!

Idź do oryginalnego materiału