Nie masz czasu upiec ciasta? Zrób ciasto snickers bez pieczenia

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: ciasto snickers Źródło: Shutterstock


Ciasto snickers bez pieczenia to propozycja dla tych, którzy uwielbiają słodycze, ale nie mają czasu w pieczenie. Przygotujesz je z łatwością. Potrzebne będą, m.in.: herbatniki, masa krówkowa i orzechy. W smaku przypomina znany batonik...


Przegotowanie ciasta snickers nie zabierze ci dużo czasu, bo zamiast piec spód do niego, wykorzystuje się herbatniki. Doskonale nadają się ciastka typu petit beurre. Deser powstaje z trzech warstw herbatników. Przekładamy je pyszną masą orzechową i kremem kajmakowym. Na górze należy ułożyć orzechy włoskie oraz orzeszki ziemne. To ciasto na zimno smakuje wybornie i jest bardzo sycące i dość kaloryczne. W 100 gramach tego smakołyku jest ok. 460 kalorii.


Przepis na ciasto snickers bez pieczenia
Składniki
Polewa orzechowa


200 g posiekanych orzechów włoskich i ziemnych,


90 g margaryny,


1 łyżka cukru,


2 łyżki miodu.


Dodatkowo


360 g herbatników – około 36 sztuk,


1 duży budyń waniliowy/ śmietankowy,


1 łyżka mąki ziemniaczanej,


1 łyżka mąki pszennej,


4 łyżki cukru,


700 ml mleka,


1 mała puszka (około 200 gramów) masy kajmakowej w puszce (lub skondensowanego mleka słodzonego, gotowanego przez 3 godziny w garnku z wodą, by uzyskać kajmak),


orzechy włoskie i ziemne do posypania (najlepiej wyprażone).


Sposób przygotowania ciasta snikers


Zaczynamy od przygotowania polewy orzechowej. W niewielkim garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem. Na koniec dodajemy do niej posiekane orzechy. Gotujemy chwilę do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do przestudzenia.


500 ml mleka należy zagotować z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową, ciągle gotując i energicznie mieszając. Odstawiamy ją do ostudzenia.


Na dno formy lub blaszki (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) układamy warstwę herbatników. Smarujemy równo budyniem, przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Smarujemy je masą kajmakową i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Na wierz dajemy masę budyniową i posypujemy orzechami.


Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 4 godziny do lodówki. Deser trzymamy w chłodzie i wyjmujemy tylko przed samym podaniem.


Dlaczego warto jeść orzechy?


Orzechy włoskie uważane są za jedne z najzdrowszych na świecie. Dlatego, iż mają w sobie duże pokłady kwasów tłuszczowych omega-3. Dzięki temu są w stanie ochronić nasze serce przed groźnymi chorobami. Orzechy ziemne zawierają natomiast najwięcej białka ze wszystkich orzechów. Są też bogate w witaminy z grupy B i stanowią źródło tłuszczów jedno- i wielonasyconych. Zawierają cenne dla organizmu składniki, które mają adekwatności neutralizowania wolnych rodników, czyli zapobiegają starzeniu się komórek.
Idź do oryginalnego materiału