Nie lubisz żurku lub chcesz spróbować czegoś nowego na Wielkanoc? Ta pyszna i łatwa zupa Cię zaskoczy

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Zupa z chrzanem


Choć dla wielu z nas żurek to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole, niektórzy nie przepadają za tą tradycyjną zupą lub chcą ograniczyć ilość mięsa w diecie. Dla odmiany polecamy zupę z dodatkiem, który każdy ma w lodówce w okresie wielkanocnym, czyli z chrzanem.


Chrzan według tradycji musi znaleźć się wśród wielkanocnych dań i jak się okazuje, jest to słuszne, bo jego ostry smak i zawarte w nim związki pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, co ułatwia z kolei strawienie, często tłustych, wielkanocnych potraw. Współczesna nauka potwierdziła znane od wieków ludowe przekonania o prozdrowotnym działaniu chrzanu.


Chrzan – dla zdrowia


Zawarta w chrzanie sinigryna odpowiada za ostry smak i właśnie z niej pod wpływem tarcia czy siekania chrzanu powstaje izotiocyjanion allilu, który ma działanie antybakteryjne, antywirusowe, podobne donaturalnego antybiotyku. Dlatego stosowany jest jako tradycyjny sposób walki z przeziębieniami czy infekcjami dróg moczowych. Jednocześnie, jak wykazały badania, związek ten zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory i może hamować ich wzrost.


Chrzan to źródło witaminy C


Chrzan wykazuje też adekwatności przeciwutleniające ze względu na dużą zawartość witaminy C (jedna łyżka chrzanu zawiera 6 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C) oraz sporą zawartość kwasu foliowego. Dzięki temu chrzan wspomaga układ odpornościowy w zwalczaniu stanów zapalnych. Warzywo to zawiera magnez, potas, cynk i witaminy z grupy B i jest też niskokaloryczne — jedna łyżka startego chrzanu zawiera około 7 kalorii.


Każda część chrzanu jest jadalna


Nie każdy wie, iż możemy spożywać też liście chrzanu, które mają lekko pikantny smak. Młode listki nadają się do sałatek, a w większe można zawijać gołąbki, podobnie jak w kapustę. Dawniej na liściach chrzanu pieczono chleb.
Jadalne są także kwiaty chrzanu, którymi możemy posypać sałatki, co dodaje im pikantności.
Liście i korzeń chrzanu to dodatek do kiszonek (np. do ogórków kiszonych) i pikli warzywnych.
Najlepiej samemu utrzeć chrzan, co może nas jednak kosztować dużo łez. jeżeli kupujemy chrzan w słoiczku, zwróćmy uwagę na skład – ważne, by była jak najkrótszy i nie zawierał konserwantów.


Kto nie powinien jeść chrzanu?


Pamiętajmy, iż świeży tarty chrzan może podrażnić śluzówki, powodując przejściowe łzawienie i zaczerwienienie oczu. Ostrożność przy spożywaniu potraw z chrzanem powinny zachować osoby, które mają problemem z żołądkiem (wrzody żołądka czy refluks) i chorobami zapalnymi jelit.


Wypróbuj przepis na zupę chrzanową na Wielkanoc!
Idź do oryginalnego materiału