Chudnięcie to proces, który wymaga nie tylko motywacji, ale też wiedzy. Zbyt szybka utrata wagi może prowadzić do efektu jojo i problemów zdrowotnych. Dlatego warto wiedzieć, ile kilogramów można bezpiecznie zrzucić w miesiąc, co jeść, by wspomóc organizm i dlaczego konsultacja z dietetykiem to pierwszy krok do sukcesu. W dużej mierze zależy to od wagi wyjściowej, wieku i trybu życia. Choć nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, ile można schudnąć w miesiąc, istnieje bezpieczny "limit", za pomocą którego nie odbije się to negatywnie na zdrowiu.
REKLAMA
Zobacz wideo Majka Jeżowska schudła 7 kg. "Wszystko ze mnie leci. -10 cm w biodrach, pasie, biuście" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Ile można schudnąć w miesiąc? Przed wprowadzeniem zmian skonsultuj się z lekarzem i dietetykiem
jeżeli chcesz schudnąć, warto skupić się na codziennej diecie. Regularność i zdrowe odżywanie w połączeniu z ćwiczeniami modelującymi sylwetkę sprawią, iż co tydzień waga może wskazywać choćby o pół kg mniej, czyli choćby 2 kg na miesiąc.
Chudnięcie więcej niż 1 kg tygodniowo może być niezdrowe dla organizmu, co w późniejszym czasie może przełożyć się na efekt jojo, czyli szybki powrót do dawnej wagi. Z tego względu przed podjęciem działań warto skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem, którzy po wykonaniu odpowiednich badań zaleci najlepszy dla organizmu sposób na utratę zbędnych kilogramów.
OdchudzanieJakie ćwiczenia najszybciej spalają tłuszcz? Fot. Cunaplus_M.Faba / iStock
Co jeść, żeby schudnąć? Dieta ma ogromne znaczenie w procesie chudnięcia
najważniejszy dla procesu chudnięcia jest deficyt kaloryczny. Posiłki ponadto powinny obfitować w minerały i witaminy. Duże znaczenie mają białka, tłuszcze i węglowodany, ale konkretne zapotrzebowanie na te składniki różni się od naszego trybu życia oraz masy ciała. Właśnie dlatego specjalista pomoże nam najlepiej dobrać plan dietetyczny. Kategorycznie należy zrezygnować z głodówek, które mogą odbić się na naszym zdrowiu. Dobrym nawykiem jest codzienne spożywanie od czterech do pięciu zdrowych, zbilansowanych posiłków w odstępie około trzech godzin.
Należy unikać słodyczy i wysokokalorycznych przekąsek. Do codziennej diety warto włączyć przyprawy tj. chili, cynamon czy imbir, które przyspieszą metabolizm. Osoby, które lubią koktajle i sałatki, a choćby jogurty, powinny do nich dodawać nasiona chia. To nie tylko źródło kwasów omega-3, ale przede wszystkim duża ilość białka. Dodatek nasion do potraw zapewni uczucie sytości na długi czas.
Nie powinno się też zapominać o odpowiednim nawodnieniu, czyli piciu dużych ilości wody — co najmniej 2,5 l dziennie. Kolorowe, sklepowe napoje często zawierają sporo cukru, który nie sprzyja chudnięciu. Wodę można wzbogacić o sok z cytryny lub imbir, który poprawi przemianę materii. Dobrym wyborem będzie też zielona herbata. Picie odpowiedniej ilości płynów sprzyja utracie wagi. W ten sposób pobudzamy metabolizm i oczyszczamy nerki. Niestety wiele osób podczas redukcji o tym zapomina. Warto natomiast nie tylko zaczynać dzień od szklanki wody, ale również wypić szklankę wody przed spożyciem posiłku.