Naukowcy są już pewni. Ta dieta jest korzystna dla naszego mózgu. Wspiera pamięć i funkcje poznawcze

kobieta.gazeta.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: fot. Chiociolla/ iStock


Czy dieta śródziemnomorska jest zdrowa? Badania pokazują, iż może mieć zbawienny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Co sprawia, iż jest tak wyjątkowa? Przyjrzyjmy się nawykom żywieniowym mieszkańców regionu Morza Śródziemnego i korzyściom płynącym z ich diety.
Nie od dziś wiadomo, iż to, co ląduje na naszych talerzach, ma ogromne znaczenie dla kondycji ciała i umysłu. Nic dziwnego, iż różne style odżywiania wciąż budzą zainteresowanie naukowców. Tym razem pod lupę wzięto dietę śródziemnomorską, czyli sposób żywienia, który od lat bije rekordy popularności w rankingach zdrowotnych. Dlaczego warto odżywiać się w ten sposób? Na to pytanie odpowiedzieli amerykańscy badacze.

REKLAMA







Zobacz wideo Majka Jeżowska schudła 7 kg. "Wszystko ze mnie leci. -10 cm w biodrach, pasie, biuście" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]



Czy dieta śródziemnomorska jest zdrowa? Nie ma lepszego sposobu żywienia dla mózgu
Naukowcy z Tulane University School of Medicine postanowili zbadać wpływ diety na zdrowie mózgu, przeprowadzając 14-tygodniowy eksperyment na szczurach w wieku odpowiadającym ludzkim 18-latkom. Zwierzęta podzielono na dwie grupy: pierwsza była karmiona zgodnie z zasadami diety śródziemnomorskiej – bogatej w oliwę z oliwek, ryby i błonnik, druga natomiast otrzymywała produkty typowe dla diety zachodniej, obfitujące w tłuszcze nasycone i cukry. Wyniki opublikowane w czasopiśmie Gut Microbes Reports ukazały wyraźne różnice między grupami.


Zwierzęta na diecie śródziemnomorskiej wykazywały lepsze zdolności poznawcze. Szybciej uczyły się nowych rzeczy i lepiej zapamiętywały. Dodatkowo ich poziom "złego" cholesterolu był niższy. Okazało się, iż istotną rolę w tym procesie odegrała mikrobiota jelitowa, której skład w dużej mierze wpływał na funkcje mózgu. U szczurów na diecie śródziemnomorskiej dominowały korzystne bakterie, takie jak Candidatus Saccharimonas, wspierające pamięć i zdolność przyswajania informacji.
Z kolei w grupie na diecie zachodniej przeważały bakterie, np. Bifidobacterium, które badacze powiązali z osłabieniem funkcji poznawczych. Wyniki jednoznacznie pokazują, iż wybory żywieniowe wpływają nie tylko na kondycję ciała, ale i na pracę mózgu. Co ciekawe, te odkrycia, choć uzyskane na zwierzętach, doskonale współgrają z wcześniejszymi badaniami u ludzi. Wniosek? Nasze codzienne wybory żywieniowe mają większy wpływ na zdrowie mózgu, niż mogłoby się wydawać.





Dieta śródziemnomorska unsplash.com/Farhad Ibrahimzade





Jakie są zasady diety śródziemnomorskiej? Przestaw się na korzystny styl żywienia
Dieta śródziemnomorska to nie tylko sposób odżywiania, ale także styl życia pełen barw, aromatów i zdrowych nawyków. Jej fundamentem są dary natury, czyli proste, nieprzetworzone produkty, które cieszą bogactwem smaku i wartości odżywczych. Na śródziemnomorskim stole królują świeże warzywa, owoce, pełnoziarniste zboża, orzechy i nasiona. Nieodłącznym elementem tej diety jest oliwa z oliwek. To prawdziwa gwiazda, która dodaje charakteru sałatkom, daniom na ciepło i przekąskom, a jednocześnie stanowi zdrową alternatywę dla innych tłuszczów.
Zobacz: Francuzki są szczupłe, choć croissanty kuszą na każdym kroku. Ich trik na kilogramy? "Mindful eating"
Ryby i owoce morza są częstymi gośćmi na talerzu, dostarczając cennych kwasów omega-3. Czerwone mięso natomiast pojawia się sporadycznie, ustępując miejsca roślinom strączkowym i drobiowi. Na deser? Zamiast ciężkich słodkości soczysta pomarańcza, garść dojrzałych fig albo kremowy jogurt grecki z dodatkiem miodu. Podstawowym napojem jest woda, choć kieliszek czerwonego wina od czasu do czasu może urozmaicić posiłek. Najważniejszą zasadą natomiast jest umiar i celebrowanie jedzenia. Dieta ta uczy, jak czerpać euforia z codziennych posiłków, dbając o zdrowie i samopoczucie.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału