Wyniki badań wskazują, iż regularne spożywanie co najmniej dwóch porcji ryb tygodniowo może być korzystne dla pacjentów z przebytą chorobą sercowo-naczyniową, redukując ryzyko ponownych incydentów i śmiertelności.
Wytyczne dietetyczne zalecają spożywanie co najmniej dwóch porcji ryb tygodniowo w celu zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia (CVD). Ryby, szczególnie tłuste gatunki, są głównym źródłem długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie sercowo-naczyniowe. W badaniach interwencyjnych wykazano, że kwasy omega-3 poprawiają wybrane markery ryzyka CVD, takie jak poziom trójglicerydów czy ciśnienie tętnicze, zwłaszcza u osób z ciężką hipertriglicerydemią.
Na łamach „JAMA Internal Medicine” opublikowano analizę, której celem było określenie, czy związek między spożyciem ryb a ryzykiem incydentów sercowo-naczyniowych i śmiertelnością ogólną różni się w zależności od występowania chorób układu krążenia.
W analizie uwzględniono dane z badania PURE obejmujące 191 558 dorosłych ze średnim wiekiem 54,1 roku. W czasie trwającego średnio 9,1 roku okresu obserwacji nie stwierdzono istotnej redukcji ryzyka poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych ani całkowitej śmiertelności w populacji ogólnej przy spożyciu co najmniej 350 g ryb tygodniowo w porównaniu z niskim spożyciem (do 50 g/miesiąc).
Inaczej wyglądała sytuacja w kohortach pacjentów z rozpoznaną chorobą sercowo-naczyniową (CVD). W tej grupie spożycie minimum 175 g ryb tygodniowo (ok. 2 porcji) wiązało się z niższym ryzykiem poważnych incydentów sercowo-naczyniowych (HR 0,84; 95 proc. CI: 0,73–0,96) oraz niższą śmiertelnością całkowitą (HR 0,82; 95 proc. CI: 0,74–0,91) w porównaniu z osobami spożywającymi maksymalnie 50 g ryb miesięcznie. Nie zaobserwowano dalszych korzyści przy spożyciu powyżej 350 g/tydzień.
Dodatkowo wykazano, iż tylko ryby bogate w omega-3 – takie jak łosoś, sardynki, tuńczyk czy makrela – były związane z korzystnym efektem sercowo-naczyniowym. Spożycie ryb o niskiej zawartości omega-3 nie wpływało na wyniki zdrowotne.
W populacji ogólnej nie wykazano podobnych korzyści. U pacjentów z już rozpoznanym CVD warto zalecić umiarkowane, ale regularne spożycie tłustych ryb morskich jako element modyfikacji stylu życia. Rekomendacja ta może stanowić niedrogą, łatwo dostępną interwencję dietetyczną o potencjalnie wysokim wpływie na zdrowie.