Agnieszka Maciąg, była modelka, prezenterka telewizyjna, dziennikarka, autorka książek, znana jest z propagowania życia w stylu slow i w zgodzie z naturą. Korzysta z darów natury, ziół, mądrości ajurwedy i medycyny chińskiej a także polskiej medycyny naturalnej. Zarówno na prowadzonej przez pisarkę stronie internetowej, jak i w mediach społecznościowych, można znaleźć przepis na naturalny antybiotyk według jej receptury. Mimo iż opublikowała go prawie 10 lat temu, co jakiś czas mikstura polecana jest na forach internetowych i w mediach społecznościowych.
„Z euforią podzieliłam się z Wami moją antybakteryjną i przeciwwirusową miksturą. W razie przeziębienia polecam podjadać ją łyżeczką przez cały dzień. Silny, naturalny antybiotyk zrobiłam z miodu (na przykład spadziowy lub lipowy), kurkumy, imbiru i propolisu. Ten skład ma silne działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwwirusowe i oczyszczające. W sposób kompleksowy niszczy ogniska zapalne” – czytamy na stronie agnieszkamaciag.pl
Przepis na naturalny antybiotyk Agnieszki Maciąg
Do przygotowania mikstury potrzebne są składniki:
0,5 l płynnego lub niezbyt gęstego miodu (może to być np. miód eukaliptusowy, lipowy, akacjowy, spadziowy),
od 2 do 3 łyżeczek mielonej kurkumy,
od 3 do 4 cm startego korzenia imbiru lub 1-2 łyżeczki imbiru suszonego (w zależności od preferencji),
20-40 kropli propolisu (w zależności od upodobań może być go mniej lub więcej),
szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać i przechowywać w zamkniętym słoiku. Dawkowanie naturalnego antybiotyku polega na jedzeniu go powoli, po jednej łyżeczce, kilka razy dziennie.
Do mikstury można dodać – według własnych preferencji – czosnek wyciśnięty przez praskę, cynamon, pieprz cayenne albo mielony czarny pieprz. Trzeba jednak mieć na uwadze, iż dwa ostatnie składniki są ostre i mogą podrażniać przeziębione gardło, więc lepiej używać ich z umiarem lub wybrać tylko imbir.
Czy antybiotyk Agnieszki Maciąg jest skuteczny?
Sprawdźmy, jakie adekwatności mają poszczególne składniki naturalnego antybiotyku:
Miód – w zależności od jego rodzaju może być pomocny przy kaszlu, przeziębieniach, zapaleniu płuc, oskrzeli lub zatok. Łagodzi podrażnienia układu oddechowego i działa wzmacniająco.
Czosnek – zawiera witaminę C, która wzmacnia odporność, pomaga w walce z przeziębieniem i grypą.
Cynamon – działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, jest świetny na infekcje, ma aromatyczny smak.
Kurkuma – ma adekwatności lecznicze, przeciwzapalnie i oczyszczające. Chroni wątrobę przed czynnikami toksycznymi.
Pieprz – zarówno cayenne, jaki czarny działają rozgrzewająco i łagodzą przebieg infekcji.
Imbir – bogaty w substancje antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne. Przynosi ulgę podczas napadów migren.
Propolis (kit pszczeli) – ma adekwatności przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne
O ocenę składu naturalnego antybiotyku poprosiliśmy dietetyczkę Martę Michalak-Tomasik, z gabinetu „U dietetyczek”.
Lecznicze adekwatności domowych antybiotyków znane są od lat i stosowane do dziś jako wsparcie leczenia konwencjonalnego. Powyższe składniki mają silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, antyzapalne, antyoksydacyjne i zwykle nie powodują skutków ubocznych. Warto je stosować profilaktycznie, aby wzmacniać układ odpornościowy. W pewnych przypadkach ich zażywanie należy skonsultować ze specjalistą np. jeżeli cierpimy na stany zapalne śluzówki żołądka, alergie czy inne choroby przewlekłe – mówi ekspertka.
Jednocześnie Marta Michalak-Tomasik zaznacza, iż szczególnie w przypadku dzieci każdą infekcję warto skonsultować z lekarzem, ponieważ czasami antybiotyki mogą okazać się konieczne, aby nie doprowadzić do groźnych powikłań, choćby w takich sytuacjach jak zapalenie płuc i angina.
Na stronie blogerki można znaleźć również inną miksturę na naturalny antybiotyk, m.in. na bazie cebuli i czosnku. Zainteresowaniem cieszy się też przepis na syrop z chrzanu czy tonik mocy z wykorzystaniem octu jabłkowego.