Napój z babki jajowatej odchudza i poprawia trawienie. Pij go każdego dnia

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Napój z babki jajowatej Źródło: Shutterstock


Z nasion babki jajowatej można zrobić kisielowaty napój i pić go codziennie, albo dodawać kilka łyżek do ulubionych potraw. Hamuje apetyt i „czyści” jelita ze złogów. Dowiedz się, dlaczego jeszcze warto pić ten napój.


Babka jajowata pochodzi z okolic Morza Śródziemnego, ale rośnie dziko także w Polsce na podmokłych terenach. Po przekwitnięciu z kwiatostanów przypominających kłosy można zbierać nasiona wraz z łuskami. Od lat są one cenione w medycynie naturalnej. Wykorzystywano je do leczenia problemów przewodu pokarmowego, głównie zaparć.


Nasiona babki jajowatej wspierają odchudzanie


Badania potwierdziły adekwatności nasion babki jajowatej, które ułatwiają wypróżnianie i pozbycie się zalegających pozostałości pokarmu z jelit. Wykazały również, iż ich regularne spożywanie przyspiesza metabolizm. Jest więc korzystne dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Odchudzające działanie babki jajowatej oparte jest na zawartym w niej błonniku, który pęcznieje w żołądku. Daje to uczucie sytości, dzięki czemu nie następują ataki głodu. W 100 gramach produktu znajduje się aż 66,4 g. błonnika. Produkt ten zwartością błonnika bije na głowę popularne siemię lniane, z którego też przygotowuje się napój wspierający odchudzanie. Nasiona babki są niskokaloryczne: łyżeczka nasion zawiera tylko 13 kalorii.


Prozdtowotne działanie nasion babki jajowatej


W składzie nasion znajdują się węglowodany (10 g w 100 g), niewielkie ilości białka (0,4 g w 100 g) oraz ankubina wspierająca pracę wątroby i fitosterole obniżające poziom „złego” cholesterolu. Badania wskazują, iż regularne spożywanie nasion babki jajowatej:


reguluje poziom glukozy we krwi,


ma działanie probiotyczne,


jest pomocne w leczeniu żylaków.


Jak zrobić napar z nasion babki jajowatej?


Do przygotowania napoju można użyć całe nasiona i łuski babki jajowatej, ale również te mielone. 2 łyżeczki nasion należy zalać ciepłą wodą i odstawić na noc lub zalać je wrzątkiem i wypić bezpośrednio po ostudzeniu. Konsystencja napoju przypomina kisiel i nie każdemu smakuje. Walory smakowe podnosi dodanie do napoju cytryny lub ulubionego soku. Można też spożywać mielone nasiona i łupiny, dodając je do sałatek, zup lub innych dań. Najlepiej 3 razy dziennie po 5– 10 g.


Komu nasiona babki jajowatej mogą zaszkodzić?


Nasion baki jajowatej, ani napoju z nasion nie powinny spożywać osoby z niedrożnością jelit oraz niezdiagnozowanymi bólami brzucha. Nie są zalecane również kobietom w ciąży. Napojem z nasion nie powinno się popijać leków, gdyż może opóźniać ich wchłanianie. Po wypiciu napoju, czy zjedzeniu dania wzbogaconego nasionami babki jajowatej należy odczekać ok. godzinę i wtedy dopiero zażyć tabletki – doradzają eksperci.
Idź do oryginalnego materiału