Herbata Matcha to tradycyjny japoński napar, powstający z najwyższej jakości sproszkowanej zielonej herbaty. Tworzony z młodych herbacianych liści od wieków jest jednym z najpotężniejszych superfood dostępnych ludzkości i ulubionym napojem mnichów. Oto co potrafi!
Jak przygotować matche?
Zaparzenie herbaty matcha jest proste! Do miseczki lub kubka należy wyspać 1 g herbaty i zalać go 80 ml wody o temperaturze nie wyższej niż 80 stopni. Nie należy używać wrzątku. Zamieszać herbatę bambusową miotełką przez około 15 sekund, aż na powierzchni pojawi się lekka pianka.
Matcha ma dość specyficzny smak do którego trzeba się przyzwyczaić. Dlatego nie zniechęcaj się, ale daj sobie czas. Naprawdę warto gdyż picie tego napoju ma wiele korzystnych działań na organizm.
Dlaczego warto pić matche?
#1 Uspokaja
To niesamowita adekwatność matchy. Pozwala uspokoić nerwy ale wcale nie usypia! Co więcej, sprzyja osiągnięciu stanu relaksu, jednocześnie zachowując koncentrację i energię. To dlatego japońscy i chińscy mnisi tak często z niej korzystają!
#2 Poprawia pamięć i koncentrację
Teanina znajdująca się w matchy wspomaga produkcję dopaminy i serotoniny. Te dwa związki poprawiają nasz nastrój, ale także pamięć i koncentrację.
#3 Dodaje energii
Już samurajowie wiedzieli, iż herbata matcha to świetny energetyk! Lepszy nastrój, chęć do działania i więcej energii to efekty, które utrzymują się aż do 6 godzin po spożyciu matchy. Sprawdza się także jako napój przed treningowy!
#4 Poprawia metabolizm
Picie matchy pozytywnie wpływa na metabolizm. Przyspiesza go, przez co spalamy kalorie cztery razy szybciej, niz zazwyczaj. Nie powoduje przy tym żadnych skutków ubocznych!
#5 Detoksykuje
W zielonej herbacie matcha znajdziemy ogromną ilość chlorofilu, który znany jest z podnoszenia możliwości detoksykujących organizmu. Dzięki matchy szybciej pozbędziecie się toksyn i ciężkich metali, oczyszczając ciało!
#6 Poprawia odporność
Już jedna porcja matchy potrafi zapewnić nam odpowiednie ilości potasu, żelaza, wapnia i witaminy A oraz C zalecanych dziennie. Ma także adekwatności antybiotyczne, przez co chroni przed chorobami i poprawia odporność.
#8 Dba o odpowiedni poziom cholesterolu
Osoby regularnie pijące matchę mają niższy poziom złego cholesterolu, a jednocześnie wyższy poziom tego dobrego. W dodatku o 11% rzadziej rozwijają się u nich choroby serca związane ze złym cholesterolem.
#9 Spowalnia starzenie
Matcha bogata jest w antyoksydanty, które kompleksowo odmładzają organizm. Zawiera ich 5 razy więcej niż jakiekolwiek inne dostępne nam produkty. Dzięki temu spowalnia proces starzenia, regeneruje komórki i dba o to, byśmy długo czuli się pełni sił witalnych.
Sproszkowaną herbatę możesz dodać do smoothie, koktajli, ciast czy owsianki.