Napełniam te placki prostym farszem i mam gotowy obiad. Ta wersja pierogów to mój najnowszy hit

zdrowie.wprost.pl 3 miesięcy temu
Zdjęcie: Kutaby Źródło: Freepik/KamranAydinov


Pierogi cieszą się dużą popularnością na całym świecie. Każdy naród robi je na swój własny sposób. Azerbejdżańska wersja pierogów zachwyca i zaskakuje. Jest inna niż wszystkie i łatwa w przygotowaniu.


Pomysł na obiad, który dziś chciałabym ci zaproponować to kutaby (qutab), czyli azerbejdżańskie pierogi. Różnią się od naszych klasycznych przysmaków zarówno jeżeli chodzi o smak, jak i wygląd. Są znacznie większe i płaskie. Przypominają naleśniki. Można je wypełnić wytrawnym lub słodkim farszem. Osobiście wolę wersję „na słono”. Nie wymagają wiele pracy, a smakują wybornie. Musisz ich spróbować, by się o tym przekonać.


Jak zrobić azerbejdżańskie pierogi (kutaby)?


Do przyrządzenia tych przysmaków nie potrzeba wielu składników. Ciasto powstaje na bazie czterech produktów. Chodzi o mąkę, wodę, sól i olej. To, czym wypełnisz pierogi, zależy tak naprawdę tylko od ciebie. Ja tym razem postawiłam na jedną z najprostszych, wegetariańskich wersji, ale możesz równie dobrze sięgnąć po inne warianty.
Idź do oryginalnego materiału