Napar z imbiru: kiedy warto sięgać po wywar z imbiru? [właściwości, zastosowanie, składniki odżywcze]

g.pl 15 godzin temu
Zdjęcie: zdjęcie ilustracyjne, iStock


Napar z imbiru to jeden z najbardziej popularnych wywarów prozdrowotnych. Jego adekwatności były znane i cenione już w starożytności, ale dziś przez cały czas jest stosowany jako skuteczny lek na różnego rodzaju dolegliwości. Kiedy warto sięgać po napar imbirowy?
Napar z imbiru jest znany i ceniony na całym świecie. Słynie z szeregu adekwatności prozdrowotnych, nic zatem dziwnego, iż jest to jeden z najpopularniejszych naparów stosowanych w ziołolecznictwie.


REKLAMA


Zobacz wideo Najlepszy napój na zimne i ponure dni. Rozgrzewa lepiej niż kaloryfer


Napar imbirowy — krótki zarys historyczny
Napar imbirowy był znany już w starożytności. Medycy w starożytnych Chinach, Indiach i na Bliskim Wschodzie cenili imbir za szereg adekwatności prozdrowotnych i pozytywne działanie na funkcjonowanie całego organizmu. Napar imbirowy stosowano przede wszystkim jako środek rozgrzewający, a także wpływający na poprawę krążenia i ułatwianie procesów trawiennych. Z czasem popularność naparu z imbiru przeniosła się także na grunt europejski. W czasach średniowiecza imbir był jednym z głównych produktów importowanych z Azji. Na przestrzeni lat znajdował coraz większe zastosowanie nie tylko w medycynie, ale także w kuchni.


Wywar z imbiru — cenne substancje aktywne
Wywar z imbiru jest bogaty w różnorodne składniki odżywcze i związki aktywne, które odpowiadają za jego adekwatności prozdrowotne. Wśród głównych składników aktywnych zawartych w wywarze z imbiru można wymienić m.in. gingerol, czyli związek odpowiadający za charakterystyczny ostry smak imbiru. Gingerol to silny antyoksydant, który wykazuje silne adekwatności przeciwzapalne i odpowiada za większość adekwatności leczniczych imbiru. Oprócz niego, w składzie naparu z imbiru znajdziemy także m.in. olejki eteryczne, witaminę C, witaminy z grupy B, magnez, mangan, potas i miedź.
Napar z imbiru i cytryny na przeziębienie i nie tylko
Napar z imbiru i cytryny (lub samego imbiru) najczęściej jest stosowany w okresie przeziębienia i zmniejszenia odporności organizmu. Wsparcie układu odpornościowego to jednak niejedyna zaleta wynikająca z regularnego picia naparu z imbiru. Wśród innych korzyści zdrowotnych można wymienić m.in.:


wspomaganie procesów trawiennych w organizmie — imbir pomaga w produkcji śliny i enzymów trawiennych, co jest szczególnie pożądane w przypadku problemów z niestrawnością
działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne — regularne picie naparu z imbiru może przynieść ulgę w przewlekłych bólach np. reumatycznych
wsparcie pracy układu krążenia — napar z imbiru może zapobiegać tworzeniu się skrzepów krwi i poprawić przepływ krwi
wspomaganie procesów odchudzania organizmu — regularnie spożywany napar z imbiru może przyspieszać metabolizm i wspomóc walkę ze zbędnymi kilogramami


Napar z imbiru — przepis podstawowy za prozdrowotny napój
Jak przygotować najprostszy napar z imbiru? Przepis na podstawową wersję tego prozdrowotnego koktajlu przygotujesz z następujących składników:


kawałek świeżego korzenia imbiru (ok. 3 cm)
3 szklanki wody


Sposób przygotowania:
Świeży korzeń imbiru obierz i pokrój na cienkie plasterki. Aby uzyskać bardziej intensywny smak imbiru, możesz również zetrzeć go na tarce na drobnych oczkach. Do rondelka wlej wodę i dodaj pokrojony lub starty imbir, a następnie zagotuj. Gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut (dłuższe gotowanie pozwala na uzyskanie bardziej intensywnego smaku naparu z imbiru). Gdy napój będzie już gotowy, zdejmij z ognia, a następnie odcedź.
Jak zrobić napar z imbiru z dodatkami?
Jak zrobić napar z imbiru z dodatkami? Powyższy przepis na podstawową wersję naparu z imbiru można wzbogacić o różnego rodzaju dodatki, które nadadzą mu jeszcze większych adekwatności prozdrowotnych. Wśród nich można wymienić m.in. miód (dodatkowe adekwatności antybakteryjne), sok z cytryny (spora dawka witaminy C), cynamon i goździki (silne działanie rozgrzewające).


Napar z imbiru cytryny i miodu — przeciwwskazania do spożywania
Czy napar z imbiru i miodu może być spożywany przez wszystkich? Choć napar z imbiru to napój o wielu adekwatnościach prozdrowotnych, to warto wiedzieć, iż w pewnych sytuacjach jego spożywanie warto poprzedzić konsultacją lekarską. Uważać powinny przede wszystkim osoby zmagające się z problemami żołądkowo-jelitowymi, ponieważ w niektórych przypadkach napój może doprowadzić do nasilenia objawów. Napar z imbiru nie jest wskazany także w przypadku osób, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe, ponieważ imbir posiada adekwatności rozrzedzające krew. Spożywanie naparu z imbiru powinno być także poprzedzone konsultacją lekarską w przypadku kobiet w ciąży i karmiących piersią.


Zobacz też: Ten domowy medykament to płynne złoto na jesień. Zabije wirusy i bakterie, a także wspomaga stawy
Idź do oryginalnego materiału