Nalewka z cytryn i kawy. To dawka energii i zaskakujący smak

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kawa i cytryna Źródło: Shutterstock / Valery121283


Cytrynówka z kawą to oryginalna wersja tradycyjnej nalewki z cytryn. Ma piękny, przejrzysty kolor i zaskakuje smakiem.


Nalewkę z cytryn i kawy – przeciwieństwie do nalewek z owoców sezonowych – można przyrządzać przez cały rok. Jej sekretem jest oryginalne połączenie cytryn i ziaren kawowych. Efekt naprawdę zaskakuje.


Jak zrobić cytrynówkę z kawą?


Przy tej nalewce warto postawić na jakość produktów. jeżeli masz taką możliwość, kup ekologiczne cytryny. Do nalewki wykorzystuje się całe owoce, dlatego trzeba je zawsze dobrze umyć. Ponieważ potrzebujesz kilka kawy, tu warto również postawić na produkt dobrej jakości. W dobrej palarni kawy eksperci podpowiedzą, które ziarna będą najlepiej komponowały się z cytryną.


Do nalewki daje się całe cytryny, jednak nie przechodzi ona goryczką. Ziarna kawy dają jej nie tylko głęboki smak, ale też sprawiają, iż finalnie nalewka ma przejrzysty, ciemnożółty kolor.


Czy do nalewki z kawą trzeba dodać cukier?


Cukier równoważy smaki kawy i cytryn. To istotny składnik tej nalewki. Naszym zdaniem można zmniejszyć ilość cukru do 3/4 szklanki, ale nie więcej. W tym przypadku nie polecamy zastępować cukru miodem. Miód zmieni smak i wygląd nalewki.


WAŻNE: Domowa nalewka to produkt tylko dla dorosłych. Nalewki nie wolno podawać dzieciom, ani innym osobom, które z różnych powodów nie mogą spożywać alkoholu (m.in. kobietom w ciąży). Alkoholu nie powinno się łączyć z lekami. Eksperci zajmujący się zdrowiem przypominają, iż nie ma bezpiecznej dawki alkoholu. W przypadku okazjonalnego picia alkoholu przyjmuje się, iż nie powinno się przekraczać jednorazowo 120 ml wódki w przypadku kobiet i 180 ml wódki w przypadku mężczyzn.
Idź do oryginalnego materiału