Przygotowanie naleśników nie jest trudne ani pracochłonne. Nie wymaga też dużej liczby składników. W klasycznym przepisie występują produkty, takie jak: mąka, mleko, woda, jajka, sól i tłuszcz (olej lub masło). Okazuje się jednak, iż można tę listę znacznie skrócić, a zdecydowana większość obecnych na niej artykułów spożywczych nie jest niezbędna do przyrządzenia ciasta. Zobacz, co można z niej śmiało wykreślić.
Jak zrobić naleśniki bez mąki?
Wystarczy połączyć ze sobą dwa składniki. Chodzi o jogurt naturalny i jajka. Do przygotowanej masy można dodać szczyptę soli (opcjonalnie). Całość należy dokładnie wymieszać i usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Gotowe naleśniki świetnie komponują się z wieloma różnymi dodatkami. Wspaniale współgrają też z dżemem, konfiturą, albo domową nutellą. jeżeli zależy ci na utrzymaniu szczupłej sylwetki, sięgnij po produkty w stylu fit, na przykład skyr wymieszany z miodem, cynamonem i posiekanymi orzechami. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by wykorzystać świeże lub mrożone owoce (banany, borówki amerykańskie, truskawki, jagody, brzoskwinie, nektarynki etc.).