Mąka pszenna, z której przygotowuje się tradycyjne naleśniki to produkt, który wyklucza z diety coraz więcej osób. Ze względu na zawartość glutenu (mieszaniny białek roślinnych) nie powinny jej spożywać osoby, które mają alergię na ten produkt, chorzy na celiakię i nieceliakalną nadwrażliwość na gluten (NCNG). Mąkę pszenną zastępują też innymi produktami osoby, które stosują modną w tej chwili dietę keto, eliminującą spożycie węglowodanów.
Naleśniki można zrobić z serka
W przepisie na „naleśniki bez mąki” zamiast tego produktu dodajemy ser mascarpone. To tłusty ser, który jest dobrym źródłem wapnia korzystnie działającego na układ kostny oraz witamin z grupy B wspierających układ nerwowy. Ważnym składnikiem są też jajka, które powinny być dobrej jakości, najlepiej ekologiczne. Stanowią one cenne źródło białka, witamin i innych ważnych składników odżywczych.