Najzdrowsze warzywo świata. Odejmuje lat, wspiera wątrobę i jelita, obniża cholesterol

zdrowie.interia.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Chociaż uprawianie jej w domu czy ogródku jest wymagające, warto poświęcić uwagę tej niezwykłej roślinie, bo nie tylko wspiera pracę jelit czy wątroby, ale wykazuje także adekwatności odmładzające i poprawiające działanie układu odpornościowego. Jak jeść rukiew wodną? Jakie korzyści dla zdrowia przynosi jej spożywanie? Dlaczego rukiew wodna została okrzyknięta najzdrowszym warzywem świata?


Rukiew wodna znana była już w starożytności


Rukiew wodna, znana także jako rzeżucha wodna, jest rośliną z rodziny kapustowatych, a jej adekwatności lecznicze znane były już w czasach starożytnych. Rukiew stosowano przede wszystkim na infekcje: pomagała na kaszel, uporczywy katar, ale także wykorzystywano ją w przypadku zaparć lub gdy występowały objawy ze strony wątroby.


Rukiew wodna rośnie na terenach podmokłych - przy potokach, na płytkich wodach, terenach bagiennych czy w zbiornikach wodnych. Jej wysokie wymagania sprawiają, iż uprawa tej rośliny w warunkach domowych może być skomplikowana, ale nie jest niemożliwa.Reklama


Rukiew wodna zdrowsza niż jarmuż i pomidory


Badacze z William Paterson University przeanalizowali 47 warzyw pod kątem zawartości cennych składników odżywczych. Wywnioskowali, iż spośród wszystkich to właśnie rukiew wodna jest najzdrowsza.
Ustalono, iż regularne spożywanie 85 g surowej rukwi wodnej przez minimum osiem tygodni może zredukować uszkodzenia w DNA, a także zwiększa poziom antyoksydantów w organizmie. Ma to szczególne znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych.
Ponadto rukiew wodna bogata jest w witaminę C, witaminę K, witaminę B6, żelazo, magnez, fosfor, potas, a także błonnik.
Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (CDC) umieściło rukiew wodną na pierwszym miejscu w rankingu zdrowej żywności (drugie miejsce zajmuje kapusta pekińska, a trzecie burak liściowy).


Rukiew wodna w diecie antyrakowej


Badania prowadzone nad rukwią wykazały, iż regularne spożywanie rośliny hamuje wzrost komórek nowotworowych zlokalizowanych w piersi, a także neutralizuje szkodliwe toksyny z krwi nałogowych palaczy.
Rukiew wodna może także osłabiać komórki wykazujące cechy nowotworowe poprzez odcięcie dopływu tlenu.


Rukiew oczyszcza organizm i wspiera krążenie


Rukiew wodna od dawna stosowana była w schorzeniach wątroby. Roślina ta ułatwia detoksykację organizmu, wspiera komórki wątroby, zapewniając im prawidłową pracę.
Zawarta w rukwi witamina K wspiera także układ krążenia, poprawia krzepliwość krwi, obniża poziom cholesterolu, a także wykazuje działanie obniżające ciśnienie tętnicze.


Rukiew wodna to "eliksir młodości"


Przeprowadzono badania, w których udowodniono, iż kobiety, które przez osiem tygodni włączyły do swojej diety surową rukiew wodną, zauważyły spłycenie zmarszczek na twarzy choćby o 40 proc.
Ponadto zawarte w niej witaminy i pierwiastki poprawiają koloryt skóry, łagodzą podrażnienia i przebarwienia, zapobiegają stanom zapalnym skóry, a dodatkowo wzmacniają włosy.


Zdrowe jelita przy wsparciu rukwi wodnej


Najzdrowsze warzywo na świecie doskonale wpływa na ruchy perystaltyczne jelit. Pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, zapobiega niestrawności i wzdęciom.
Po rukiew powinny sięgać osoby, które mają problemy żołądkowo-jelitowe, nieregularny rytm wypróżnień, a choćby te, które cierpią z powodu zgagi.


Gdzie kupić rukiew wodną?


Młode liście rukwi można zakupić w dobrze zaopatrzonych warzywniakach czy marketach. Roślinę można też hodować samodzielnie, choćby na kuchennym parapecie. Należy jednak pamiętać, iż rukiew musi mieć stały dostęp zarówno do światła, jak i do wody. Jej uprawa w domu czy ogrodzie wiąże się z wykiełkowaniem młodych pędów z nasion, a następnie umieszczeniem ich w ziemi znajdującej się w wodzie.
Roślina łatwo się rozrasta i wszystkie jej części są jadalne - zarówno liście, jak i łodygi, a także kwiaty. Decydując się na jej uprawę w warunkach domowych, gwarantujemy sobie stały dostęp do tej zdrowej rośliny, zachowując pewność, iż do uprawy nie wykorzystano żadnych związków chemicznych.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału