Jajka można przekroić na połówki, ułożyć na półmisku i polać sosem. Tak podane sprawdzą się zarówno na przyjęciu dla gości, ale też na rodzinnym śniadaniu. Jak zrobić najprostszy sos do jajek?
Dwuskładnikowy sos do jajek
Potrzebne są tylko dwa składniki: naturalny jogurt (najlepiej typu greckiego) oraz majonez. Wystarczy wymieszać je w proporcjach 2:1 (dwie części jogurtu i jedna część majonezu). Czyli np. 8 łyżek jogurtu i 4 łyżki majonezu. Taki sos nie potrzebuje już doprawiania (smaku dodaje majonez), ale oczywiście można dodać do niego dodatkowo sól i pieprz. Taki sos jest idealną bazą do tworzenia sosów o innych smakach.
Sosy do jajek – jak je zrobić na bazie prostego sosu dwuskładnikowego?
Sos dwuskładnikowy może być finalnym dodatkiem do jajek, a może być jedynie bazą do stworzenia sosu o ulubionym smaku. Co można dodać do sosu? Polecamy na przykład:
chrzan, aby zrobić sos chrzanowy (ilość chrzanu zależy od tego, jak intensywny sos chcesz otrzymać – my proponujemy dodać tyle chrzanu, ile majonezu),
musztardę i odrobinę miodu, aby otrzymać słodko-pikantny sos musztardowy,
keczup i pieprz cayenne, aby otrzymać pikantny sos o oryginalnym kolorze,
posiekany szczypiorek, aby otrzymać sos szczypiorkowy,
koperek, aby otrzymać sos koperkowy,
świeży czosnek przeciśnięty przez praskę, aby otrzymać wyrazisty sos czosnkowy,
posiekaną rzeżuchę i odrobinę chrzanu – to sos do jajek idealny na Wielkanoc,
ulubione suszone zioła, np. tymianek albo oregano.
To oczywiście nie są wszystkie możliwości, bo te ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Możesz dodać do swojego sosu ulubione składniki i komponować smaki według uznania. Tego typu sosy są dobrym dodatkiem nie tylko do jajek: możesz jej wykorzystać do kanapek, mięs czy sałatek (świetnie smakują jako dressing do sałatek z dodatkiem ziemniaków).