Najszybsza pasta kanapkowa. Wystarczy, iż masz w domu ten jeden produkt

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pasta z groszku konserwowego Źródło: Shutterstock / Nina Firsova


Jeśli masz w domu groszek konserwowy, to pyszną pastę kanapkową zrobisz w pięć minut. Nie potrzebujesz choćby blendera!


Ta pasta kanapkowa nie wymaga wiele zachodu, a jest po prostu pyszna! Najważniejszy składnik to groszek konserwowy, a reszta – wszystko zależy od tego, co masz pod ręką.


Jak zrobić pastę kanapkową z groszku konserwowego?


Do odsączonego groszku z puszki (wodę możesz zostawić, jeżeli uznasz, iż pasta jest zbyt gęsta – łatwo ją rozrzedzisz) dodaj 2-3 łyżki oliwy, sól i pieprz. Pastę możesz zmiksować przy pomocy blendera, ale nie jest to konieczne – wystarczy rozgnieść groszek z oliwą i przyprawami widelcem.


Do pasty z groszku możesz dodać także inne składniki i łączyć je dowolnie, w zależności od tego, co lubisz i co akurat masz w kuchni. Co można dodać do pasty z groszku? Polecamy:


awokado (wtedy możesz pominąć dodatek oliwy),


świeże zioła (np. kolendrę, miętę, bazylię, koperek, czosnek niedźwiedzi),


cieciorkę z puszki lub słoika,


jajko gotowane na twardo,


orzechy (np. włoskie, pekan),


ząbek czosnku,


sok z cytryny lub limonki,


kolorową paprykę (pokrojoną w drobną kostkę),


ogórki kiszone lub ogórki konserwowe (drobno pokrojone).


To oczywiście nie jest pełna lista: możliwości ogranicza jedynie nasza kulinarna wyobraźnia.


Z czym można jeść pastę z groszku?


Pasta z groszku sprawdzi się na kanapkach, grzankach, w towarzystwie chipsów, paluszków czy chleba ryżowego. Ale można ją też podawać jako dodatek do mięs (w tej roli sprawdzi się szczególnie pasta przyrządzona z dodatkiem czosnku i limonki).


Pastę z groszku konserwowego można także wykorzystać jako dodatek do makaronu – wystarczy wymieszać z nią makaron, niczym z pesto (w tej wersji warto zrobić nieco rzadszą pastę i dodać do niej więcej dobrej jakości oliwy z oliwek albo oleju lnianego).
Idź do oryginalnego materiału