Ta pasta kanapkowa nie wymaga wiele zachodu, a jest po prostu pyszna! Najważniejszy składnik to groszek konserwowy, a reszta – wszystko zależy od tego, co masz pod ręką.
Jak zrobić pastę kanapkową z groszku konserwowego?
Do odsączonego groszku z puszki (wodę możesz zostawić, jeżeli uznasz, iż pasta jest zbyt gęsta – łatwo ją rozrzedzisz) dodaj 2-3 łyżki oliwy, sól i pieprz. Pastę możesz zmiksować przy pomocy blendera, ale nie jest to konieczne – wystarczy rozgnieść groszek z oliwą i przyprawami widelcem.
Do pasty z groszku możesz dodać także inne składniki i łączyć je dowolnie, w zależności od tego, co lubisz i co akurat masz w kuchni. Co można dodać do pasty z groszku? Polecamy:
awokado (wtedy możesz pominąć dodatek oliwy),
świeże zioła (np. kolendrę, miętę, bazylię, koperek, czosnek niedźwiedzi),
cieciorkę z puszki lub słoika,
jajko gotowane na twardo,
orzechy (np. włoskie, pekan),
ząbek czosnku,
sok z cytryny lub limonki,
kolorową paprykę (pokrojoną w drobną kostkę),
ogórki kiszone lub ogórki konserwowe (drobno pokrojone).
To oczywiście nie jest pełna lista: możliwości ogranicza jedynie nasza kulinarna wyobraźnia.
Z czym można jeść pastę z groszku?
Pasta z groszku sprawdzi się na kanapkach, grzankach, w towarzystwie chipsów, paluszków czy chleba ryżowego. Ale można ją też podawać jako dodatek do mięs (w tej roli sprawdzi się szczególnie pasta przyrządzona z dodatkiem czosnku i limonki).
Pastę z groszku konserwowego można także wykorzystać jako dodatek do makaronu – wystarczy wymieszać z nią makaron, niczym z pesto (w tej wersji warto zrobić nieco rzadszą pastę i dodać do niej więcej dobrej jakości oliwy z oliwek albo oleju lnianego).