Najprostszy przepis na babeczki z morelami. Nie potrzebujesz miksera

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Babeczki z morelami Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio


Babeczki z morelami pachną latem! Razem z pieczeniem zrobisz je w niecałą godzinę. Wystarczą proste składniki i dwie miski.


Soczyste, aromatycznie i słonecznie pomarańczowe morele są świetnym dodatkiem do letnich ciast i deserów. My dziś proponujemy proste babeczki, które mogą przygotować choćby dzieci. Nie jest do ich zrobienia potrzebny żaden mikser. Wystarczą dwie miski i łyżka do mieszania.


Ciasto jogurtowe na muffinki


Ciasto z tego przepisu to jedno z najprostszych ciast. Wystarczy osobno wymieszać składniki mokre i suche, a potem je połączyć. choćby nie musi to być zrobione szczególnie starannie. Po prostu mieszaj je ze sobą przez chwilę. Takie ciasto jest lekkie, zawsze ładnie wyrasta i doskonale nadaje się na babeczki.


Ciasto z tego przepisu możesz wykorzystać na różne sposoby. Nie masz albo nie lubisz moreli? Dodaj do niego inne owoce (np. porzeczki, jagody, truskawki albo wiśnie). Do suchych składników w cieście możesz też dodać 1-2 łyżki kakao, jeżeli chcesz mieć czekoladowe babeczki. Wówczas zmniejsz odpowiednio ilość mąki. Z naszego przepisu wychodzi 8-12 babeczek, w zależności od wielkości foremek.


Babeczki z morelami – jak je podawać?


Babeczki z morelami możesz zrobić na kilka sposobów. Efektownie wyglądają duże połówki moreli zatopione częściowo w cieście. Ale możesz także pokroić morele na mniejsze kawałki. jeżeli naprawdę uwielbiasz morele, zrób babeczki podwójnie morelowe i do samego ciasta na koniec wmieszaj również drobno posiekane suszone morele.


Babeczki można posypać cukrem pudrem, ozdobić polewą czekoladową lub cytrynowym lukrem. Są doskonałe na letnie wycieczki i wypady za miasto, możesz je spakować do pracy albo na podróż.
Idź do oryginalnego materiału