Mango dla kobiet po menopauzie. Odkrycie naukowców
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis odkryli, iż częste sięganie po owoc mango przez kobiety po menopauzie może znacznie poprawić ich samopoczucie oraz wspierać zdrowie - w szczególności tych pań, u których notuje się wzrost ciśnienia tętniczego krwi oraz nadmierną masę ciała.
Badanie przeprowadzono na grupie 25 kobiet, którym codziennie podawano do jedzenia ok. 1,5 filiżanki mango. Kobiety uczestniczące w badaniu miały od 50 do 70 lat.
Po dwóch tygodniach oceniono wyniki krwi uczestniczek i stwierdzono, iż obniżył się u nich poziom cholesterolu. Odnotowano u nich także niższe wartości ciśnienia tętniczego. To dwa czynniki, które mogą decydować o rozwoju chorób serca i nagłych incydentach sercowych. Reklama
Cholesterol całkowity obniżył się średnio o 13 punktów, a poziom "złego" cholesterolu LDL uległ zmniejszeniu w takim samym stopniu.
"Kobiety po menopauzie stoją w obliczu wyraźnych zmian metabolicznych, które mogą zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Wyniki naszego badania wskazują, iż codzienne spożywanie mango może być prostą, ale skuteczną strategią wspierania zdrowia w tej grupie" - powiedziała dr Roberta Holt, współautorka badania.
Dlaczego warto jeść mango?
Mango jest bogatym źródłem witamin A, C, E, K, witamin z grupy B (w tym B6), a także kwasu foliowego. Zawiera również beta-karoten, luteinę i zeaksantynę, które odgrywają istotną rolę w dbaniu o wzrok.
Zawarte w owocu witaminy wspierają układ odpornościowy, chroniąc przed infekcjami i zwalczając wolne rodniki.
Witaminy z grupy B wspierają pracę układu nerwowego, a także mięśni. Korzystnie wpływają na sen i koncentrację.
Poza tym mango zawiera sporą ilość błonnika, co jest szczególnie istotne dla kobiet po menopauzie. Wzrost apetytu oraz gorszy metabolizm sprzyjają odkładaniu tkanki tłuszczowej, a spożywanie produktów bogatych w błonnik sprawia, iż uczucie sytości utrzymuje się na dłużej. Błonnik jest także kluczowy, jeżeli chcemy utrzymać jelita w zdrowiu.
Jak jeść mango?
Mango można jeść jako owocową przekąskę - wystarczy obrać owoc i jeść jego słodki i soczysty miąższ. W 100 g owocu znajduje się ok. 60 kcal, dlatego, pozwalając sobie na większą ilość mango, należy uwzględnić to w codziennym zapotrzebowaniu kalorycznym.
Mango doskonale nadaje się także jako dodatek do sałatek, porannej owsianki czy jako jeden ze składników smoothie.
CZYTAJ TAKŻE: