Tłusty czwartek to wesołe święto, które pod różnymi postaciami obchodzi się w całej Europie. Jest to święto ruchome, związane z kalendarzem chrześcijańskim. W Wielkiej Brytanii i we Francji obchodzone jest we wtorek, dzień przed Środą Popielcową, pod nazwą pankake tuesday (Wlk. Brytania) i mardi gras (Francja). W tym dniu Anglicy i Francuzi jedzą nie tylko pączki, ale również inne słodycze, a także naleśniki pod wszelkimi postaciami.
Kiedy obchodzimy tłusty czwartek?
W Polsce tłusty czwartek obchodzimy tydzień przed rozpoczęciem Wielkiego Postu. Jedząc puszyste ciastka i słodkie przysmaki z kruchego ciasta posypane cukrem pudrem, świętujemy zakończenie karnawału i przygotowujemy się na nadejście Wielkiego Postu, wyjątkowego okresu przed Wielkanocą.
W tłusty czwartek jemy pączki. Skąd wziął się ten zwyczaj?
W Polsce zwyczaj jedzenia pączków liczy już stulecia – w XVI wieku na dworach zaczęto smażyć słodkie pączki. Zwyczaj ten przywędrował do nas z Francji. Wcześniej popularne były pączki z ciasta chlebowego, które podawano z mięsem w postaci wytrawnej. Smażone pączki były bardzo ciężkostrawnym przysmakiem, dlatego spożywano je, obficie popijając alkoholem. Później popularność zyskały słodkie przysmaki, dużo lżejsze i smaczniejsze, które z biegiem czasu trafiły również pod strzechy. Dziś wielu z nas nie wyobraża sobie tłustego czwartku bez zjedzenia choćby jednego pączka.
Najlepsze przepisy na tłusty czwartek
W tłusty czwartek możemy bez wyrzutów sumienia sięgać po słodkie wypieki. Tradycyjne pączki smażone są w głębokim tłuszczu i podawane z konfiturą różaną lub powidłami. Możemy jednak je przygotować w wielu innych wersjach, m.in. z serem, czekoladą lub z ciasta parzonego.