Najlepsze pieczone ziemniaki, kremowe zupy, sałatka. Oto 5 sprawdzonych przepisów na potrawy z ziemniaków

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ziemniaki Hasselback. Źródło: Shutterstock


Ziemniaki to dziś jedno z najtańszych warzyw. Czy tanie oznacza nudne? W żadnym wypadku. Z ziemniaków można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Wypróbuj nasze przepisy.


Ziemniaki sprzedawane na wagę można kupić choćby za mniej, niż dwa złote za kilogram (ceny z marca 2023). Zwykle nie kosztują więcej, niż 4 złote za kilo (cena zależy od odmiany i miejsca, w którym kupujemy). To oznacza, iż obiad z ziemniaków dla całej rodziny można przygotować, mieszcząc się choćby w 10 zł.


Co zrobić z ziemniaków? Sprawdzone przepisy


Kremowe zupy z nietypowymi dodatkami, prosta sałatka, najbardziej efektowne ziemniaki Hasselback i na koniec ziemniaczany klasyk w zdrowej wersji. jeżeli nie wiesz, co zrobić z ziemniaków, wypróbuj nasze sprawdzone przepisy.


Dlaczego warto jeść ziemniaki?


Ziemniaki to jedno z najtańszych źródeł błonnika w codziennej diecie (jedna porcja zawiera 7 procent dziennego zapotrzebowania na błonnik pokarmowy). Ale poczciwe kartofle zawierają o wiele więcej cennych składników: tym potas, białko, witaminy C i E, wapń, żelazo i magnez. Warto tu dodać, iż ziemniaki to żywność o jednym z najwyższych poziomów potasu. Dostarczają 15 procent dziennego zapotrzebowania na ten składnik w porcji. Ponadto jeden średni ziemniak może dostarczać 30 proc. zalecanego dziennego spożycia witaminy C.


Warto jednak pamiętać, aby podczas gotowania ziemniaków nie przyczyniać się dodatkowo do wypłukiwania i utraty cennych składników. Dlatego lepiej wrzucać ziemniaki już do gotującej się wody (a nie zalewać zimną), dobrym rozwiązaniem jest także gotowanie ziemniaków w łupinkach (w mundurkach). Najmniej zdrową opcją jest smażenie ziemniaków w głębokim tłuszczu, ale jeżeli nie sięgasz po tradycyjne frytki każdego dnia, nie ma powodów do zmartwień.
Idź do oryginalnego materiału