Najlepsza owsianka ma smak moich ukochanych pralinek. Raffaello się przy niej chowa

zdrowie.wprost.pl 4 tygodni temu
Zdjęcie: Owsianka z kokosem i migdałami Źródło: Shutterstock / Elena Veselova


Owsianka z kokosem i migdałami jest wyśmienita. Miseczka słodkiej potrawy zjedzona na śniadanie syci na długo, a robi się ją w chwilę. Musisz spróbować.


Nie ma nic lepszego niż sycąca owsianka na śniadanie. Pozwala zacząć dzień z energią i skupić się na zadaniach. Moją ulubioną wersją jest ta z wiórkami kokosowi i migdałami, trochę przypominająca popularne pralinki Rafaello. Kiedyś mogłabym zjeść na raz całe ich opakowanie, ale teraz zastępuję je zdrowym posiłkiem inspirowanym składnikami słodyczy. Miseczka tej owsianki dostarcza niemal tyle samo przyjemności z jedzenia, a wspiera też zdrowie.


Dlaczego warto wybrać owsiankę pralinkową?


Ta owsianka to znakomite połączenie delikatnych płatków owsianych, aromatycznych wiórków kokosowych i prostego w przygotowaniu, a rozpływającego się w ustach, kremu migdałowego. W porcji słodkiej potrawy znajdziesz wszystko, co potrzebne, by dobrze zacząć dzień.


Migdały, mleko i skyr – który dodaje owsiance jeszcze więcej kremowości – dostarczą mnóstwa białka. Pewne jego ilości znajdziesz też w samych płatkach owsianych. Są one także cennym źródłem regulującego uczucie sytości błonnika. Dzięki dodatkowi wiórków kokosowych natomiast dostarczysz sobie jeszcze potrzebnego do przyswajania niektórych witamin – m.in. zawartej w kokosie witaminy E – tłuszczu.


Sycąca owsianka ma sporo kalorii, ale ma również cenne pierwiastki takie jak magnez, potas, żelazo, fosfor czy wapń. Z grona witamin znajdziesz tam nie tylko wspomnianą już witaminę E, ale też C i witaminy z grupy B. To naprawdę kompleksowy posiłek, a robi się go w chwilę. Smak również ma nieziemski.


Jak zrobić owsiankę z kokosem i migdałami?


Moja wersja sycącej owsianki zawiera gęsty krem migdałowy. Jego robienie trzeba rozpocząć dzień wcześniej i to w zasadzie jedyna trudność w przyrządzeniu tego smakołyku. Migdały muszą zmięknąć, więc zalewam je wodą wieczorem. Rano blenduję z odrobiną soli i oleju kokosowego.


Taki smakowity dodatek łączę z podgotowanymi płatkami owsianymi, skyrem i prażonymi wiórkami kokosowymi. By owsianka pralinkowa miała jeszcze ciekawszą teksturę, dodaję płatki migdałowe i świeże borówki amerykańskie. Całość prezentuje się świetnie, a ja na długo zapominam o głodzie.
Idź do oryginalnego materiału