Czego nie powinno się jeść na śniadanie?
Śniadanie dostarcza organizmowi energię na cały dzień. Jednak nie wszystkie produkty spożywcze możemy uznać za zdrowie śniadanie. Dietetycy i lekarze coraz częściej zwracają uwagę na to, jakie składniki odżywcze powinny się znaleźć w pierwszym posiłku, aby zdrowie i dobre samopoczucie towarzyszyły nam przez cały dzień. Niestety istnieje sporo lista produktów, które powinniśmy wyeliminować.
Przetworzone mięsa takie jak boczek, kiełbaski czy szynki mogą wydawać się sycące, ale zawierają wysoki poziom tłuszczów nasyconych i sodu. Te substancję mogą niestety prowadzić do podwyższenia poziomu cholesterolu oraz zwiększenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Warto również wiedzieć, iż wędliny są często konserwowane dzięki azotanów, które w nadmiarze mogą być szkodliwe dla zdrowia. W ludzkim organizmie przekształcają się w azotyny i reagują z aminami. Z tego procesu powstają nitrozoaminy, które zwiększają ryzyko powstawania nowotworów i mogą powodować zmiany w materiale genetycznym.Reklama
Większość z nas na śniadanie wybiera kanapki z białego pieczywa, ale one także mają niską wartość odżywczą. Produkty z mąki rafinowanej są pozbawione błonnika, witamin i minerałów, dlatego bardzo gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi i równie gwałtownie powodują jego spadek. Lepszą alternatywą są produkty pełnoziarniste, które zapewniają długotrwałą energię oraz wspomagają trawienie.
Dlaczego nie powinno się jeść słodkiego śniadania?
Słodkie śniadania w postaci płatków śniadaniowych, ciastek, pączków czy słodzonych napojów, są bogate w cukry proste. Spożywanie takich produktów powoduje szybkie podniesienie poziomu glukozy we krwi, co może dawać chwilowe uczucie energii. Jednakże już niedługo po posiłku , poziom cukru zaczyna spadać i znów czujemy się głodni i rozdrażnieni. Wówczas zaczynamy sięgać po niezdrowe przekąski, co z czasem może prowadzić do nadwagi i otyłości, która zwiększa ryzyko wielu chorób przewlekłych.
Regularne spożywanie dużych ilości cukrów prostych, zwłaszcza na czczo, obciąża trzustkę, która musi produkować więcej insuliny, aby zredukować poziom glukozy we krwi. Z czasem może to prowadzić do insulinooporności, stanu, w którym komórki stają się mniej wrażliwe na insulinę, co zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Słodkie produkty, zwłaszcza te wysoko przetworzone, dostarczają tzw. pustych kalorii. Oznacza to, iż zawierają dużo energii, ale kilka składników odżywczych, takich jak błonnik, białko, witaminy i minerały. Spożycie takiego posiłku nie daje organizmowi wartościowych substancji odżywczych, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania.
Stabilny poziom cukru we krwi jest pozwala utrzymać dobre samopoczucie psychiczne przez cały dzień. Nagłe skoki i spadki poziomu cukru we krwi mogą wpływać na nastrój, powodując wahania emocjonalne, nerwowość i trudności z koncentracją. Niektóre słodkie produkty, zwłaszcza te wysoko przetworzone, zawierają duże ilości sztucznych dodatków, konserwantów i barwników, które mogą podrażniać układ pokarmowy. Ponadto brak błonnika w tego typu produktach może prowadzić do problemów trawiennych, takich jak zaparcia.
6 produktów, których lepiej nie jeść na śniadanie
To, co wybieramy na pierwszy posiłek, ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i samopoczucia w ciągu dnia. Choć niektóre produkty mogą wydawać się kuszące i wygodne, w rzeczywistości sabotują nasze plany na zdrowy i pełen energii dzień. Oto sześć produktów, których lepiej unikać na śniadanie, aby zapewnić sobie lepszy start:
słodkie płatki śniadaniowe z dodatkiem cukru, czekolady lub miodu: ich spożywanie prowadzi do szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi, a następnie jego gwałtownego spadku. Po krótkim czasie towarzyszy nam uczucie zmęczenia i głodu;słodkie wypieki: pączki, croissanty, muffiny, czy gotowe batony zbożowe są bogate w cukry, tłuszcze trans oraz syrop glukozowo-fruktozowy. Te substancje mogą przyczyniać się do przyrostu masy ciała i problemów z sercem. Dodatkowo, nie dostarczają one wystarczającej ilości białka i błonnika;soki owocowe z kartonu: choć z pozoru wydają się zdrowe, często zawierają dużo cukru i mało błonnika, co może prowadzić do skoków poziomu cukru we krwi;białe chleby i bułki: są ubogie w błonnik i składniki odżywcze. gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi, ale nie dają uczucia sytości na długu;gotowe jogurty owocowe: zawierają dużo cukru, którego nadmiar może prowadzić do problemów z wagą i zdrowiem metabolicznym. Lepiej wybierać jogurty naturalne i dodawać do nich świeże owoce;fast foody: śniadaniowe kanapki z fast foodów i frytki to jedno z najgorszych śniadań. Są bogate w tłuszcze nasycone i sól. Ich nadmierne spożywanie może prowadzić do problemów z sercem nadciśnieniem i otyłością.
Badanie opublikowane w "Pediatrics" (2004) przez Children's Hospital of Boston wskazało, iż dzieci i młodzież, które regularnie spożywają fast foody, mają wyższe ryzyko nadwagi oraz rozwinięcia złych nawyków żywieniowych, które mogą utrzymywać się w dorosłym życiu. Fast foody dostarczają znacznie więcej kalorii, cukrów i tłuszczów nasyconych niż tradycyjne posiłki. W rezultacie przyczynia się to do wzrostu liczby przypadków otyłości wśród młodych ludzi.
Co jest najzdrowsze na śniadanie?
Spożywanie białka na śniadanie może znacząco przedłużyć uczucie sytości. Badanie opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition" w 2014 roku udowodniło, iż posiłki bogate w białko mogą korzystnie wpływać na poziom insuliny i glukozy we krwi. Do zdrowych źródeł białka należą jajka, jogurt grecki, twaróg oraz roślinne alternatywy, takie jak tofu i nasiona chia.
Zobacz również: Śniadanie dla insulinoopornych. Co jeść, a czego unikać o poranku?
Do pierwszego, porannego posiłku warto również włączyć błonnik, który wspiera zdrowie układu trawiennego i pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi oraz wspomaga kontrolę wagi. Produkty pełnoziarniste, takie jak owsianka, pieczywo i otręby, są doskonałym źródłem błonnika.
Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne są również zdrowe tłuszcze, które wspierają zdrowie serca i mózgu. Możemy je włączyć do diety, wybierając takie produkty jak awokado, orzechy, nasiona i oliwa z oliwek. Badanie opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition" w 2009 roku wykazało, iż spożywanie zdrowych tłuszczów na śniadanie może pomóc w utrzymaniu uczucia sytości i stabilizacji poziomu cukru we krwi.
Dodanie owoców i warzyw do śniadania dostarcza niezbędnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które wspierają zdrowie serca i układu odpornościowego. Jagody, banany, szpinak i pomidory to tylko niektóre z opcji, które można łatwo włączyć do porannego posiłku.
Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Murcji w Hiszpanii sugerują, iż idealna pora na śniadanie to tuż po godzinie 7:00, a konkretnie o 7:11. Spożywanie śniadania w tym czasie może pomóc w regulacji apetytu i stabilizacji poziomu cukru we krwi przez cały dzień. Ważne jest, aby pierwszy posiłek zjeść najpóźniej dwie godziny po przebudzeniu, co może zapobiegać nadmiernemu objadaniu się w ciągu dnia.
CZYTAJ TAKŻE:
Borówka brusznica a borówka amerykańska. Wartości odżywcze, adekwatności i zastosowanie borówki brusznicy
Przyprawy na odchudzanie. Jakie przyprawy podkręcają metabolizm?
Skutki uboczne jedzenia zupek chińskich i glutaminianu monosodowego. Czy E621 jest szkodliwy?