Najdroższe warzywo świata oczyszcza wątrobę i działa przeciwbólowo. Jakie adekwatności ma wasabi?

zdrowie.interia.pl 3 miesięcy temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Najdroższe warzywo na świecie, znane doskonale miłośnikom ryb i sushi, to korzeń japoński, czyli wasabi. Pierwsze wzmianki o wasabi pojawiły się ponad tysiąc lat temu. W Japonii korzeń traktowany był jako ziele lecznicze, a przede wszystkim jako odtrutka na niebezpieczne mięso ryb, które w Japonii od zawsze jadane jest zwykle na surowo. Przede wszystkim wasabi wykorzystywane jest do przygotowania sushi, ale z powodzeniem można je dodawać do polskich dań z wieprzowiny, ryb oraz dziczyzny. To jednak niejedyne adekwatności zdrowotne korzenia japońskiego. Jak jeszcze działa na organizm ta zielona roślina?


Wasabi to najdroższe i jedno z ostrzejszych warzyw na świecie


Wasabi, czyli korzeń japoński, spokrewniony z kapustą. Naturalnie rośnie w zimnych, zacienionych potokach górskich i pomiędzy sezonami na nieużytkowanych polach ryżowych.
Najcenniejszą częścią rośliny są jej kłącza, które wykorzystywane są tak, jak znany nam korzeń chrzanu. Aby wydobyć ostrość i smak z rośliny, musi zostać ona starta na tarce - w przeciwnym razie korzeń wasabi ma cierpki smak. Oprócz korzenia, kulinarnie wykorzystywane są także liście rośliny.


Wasabi w skali najostrzejszych pokarmów na świecie (skala Scoville’a) zajmuje siódme miejsce, jednak na jego faktyczną ostrość wpływa wiele dodatkowych czynników. Reklama
Jest także najdroższym warzywem na świecie, bowiem za kłącze o wadze 100 gram, trzeba zapłacić od 250 złotych wzwyż. Z tego właśnie powodu wasabi dostępne na sklepowych półach, zwykle zawiera niewielkie ilości tej rośliny, a reszta składu to dodatki, które mają przypominać smak rośliny.


Wartości odżywcze wasabi


Chrzan japoński w 100 gramach zawiera około 100 kalorii. Ponadto znajdziemy w nim błonnik, białko i tłuszcze. Wasabi jest rośliną bogatą w:
potas,sód,wapń,fosfor,żelazo,cynk.
Wasabi zawiera także witaminy, a wśród nich znajduje się witamina A, C i witaminy z grupy B.


Wasabi jako odtrutka na mięso ryb


Wasabi zawiera w sobie izotiocyjaniany, które wykazują silne działanie przeciwbakteryjne. Hamują wzrost bakterii Escherichia coli i Staphyloccocus aureus.
Wasabi od setek lat spożywane było przez Japończyków wraz z daniami zawierającymi surowe ryby i owoce morza. Roślina ta miała chronić przed śmiertelnymi skutkami zjedzenia trującej ryby, a także wspierać wątrobę w procesach detoksykacyjnych.
Oprócz tego izotiocyjaniany wykazują działanie przeciwzapalne, łagodząc bóle m.in. w zapaleniu stawów.


Czy wasabi jest zdrowe?


Wasabi zawiera wiele składników odżywczych, w tym witaminę A, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Wspierają one odporność organizmu, oraz przyspieszają procesy trawienne. Wasabi ma także korzystny wpływ na profil lipidowy, i może obniżać stężenie cholesterolu we krwi.


Działanie przeciwnowotworowe wasabi


Wasabi ma także działanie hamujące wzrost komórek nowotworowych. Wykazano, iż może ono zapobiegać rozwojowi raka sutka, żołądka oraz czerniaka. To właśnie izotiocyjaniany zawarte w roślinie eliminują wolne rodniki w organizmie, które odpowiadają za rozwój komórek rakowych.


Okłady z wasabi na reumatyzm


Co ciekawe, starty korzeń japoński może być wykorzystywany do robienia okładów. Dobrze działa przeciwbólowo w przypadku bólu pochodzenia reumatycznego, nerwowego oraz mięśniowego. Wdychanie zapachu startego korzenia doskonale działa z kolei w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych - udrażnia nos i ułatwia oddychanie.


Jak wykorzystać wasabi w kuchni?


Na rynku wasabi występuje w postaci kłącza, łodygi, można je także zakupić w postaci proszku lub pasty.
Przede wszystkim wasabi wykorzystywane jest do przygotowania sushi, ale z powodzeniem możne je dodawać do polskich dań z wieprzowiny, ryb oraz dziczyzny. Wasabi w proszku można wykorzystać do przygotowania ostrych sosów albo dipów na zimno, będących dodatkiem do przekąsek.


Z czego robi się wasabi?


Wasabi jest wytwarzany z korzenia rośliny Wasabia japonica. Korzeń ten jest mielony lub drobno tarty na specjalnych kamieniach do tarcia, tworząc pastę o intensywnym, ostrym smaku.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału