Na wiosnę jedz pączki drzew! To witaminowa bomba

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pączki buka Źródło: Shutterstock / Sebastian_Photography


Czy wiesz, iż pączki niektórych drzew są jadalne? Na wiosnę warto je skubać prosto z drzew i dodawać na przykład do sałatek.


Wiosenne pączki drzew i krzewów nie od dziś są wykorzystywane jako produkty niezwykle cenne w medycynie naturalnej. To właśnie w pączkach drzew na wiosnę, kiedy rośliny budzą się do życia, kumulują się wartościowe dla zdrowia substancje. Jedzenie pączków dostarczy witamin, pomoże wzmocnić odporność, zadziała antyoksydacyjnie i poprawi wygląd skóry. Poza tym pączki są po prostu smaczne i warto je wykorzystać w wiosennych daniach.


Nie wszystkie pączki drzew można jeść


Najważniejsza zasada: nie wszystkie pączki drzew i krzewów są jadalne. Nigdy nie sięgaj po rośliny, których nie jesteś na sto procent pewien. Nie należy jeść pączków drzew i krzewów, które zawierają trujące związki w gałązkach. To na przykład czarny bez czy robinia.


Jadalne pączki drzew i krzewów


Lista jadanych pączków drzew i krzewów jest naprawdę długa. Część wymienionych roślin znajdziesz we własnym ogrodzie. Zbierając pączki, pamiętaj, aby nie ogałacać z nich całej rośliny. Możesz śmiało jeść pączki:


lipy (to jedne najsmaczniejszych pączków!),


buka,


brzozy,


olchy,


klonu,


czarnej i czerwonej porzeczki,


jabłoni,


wiśni,


gruszy,


dzikiej róży,


maliny,


jeżyny,


aronii.


Jak wykorzystać pączki drzew i krzewów w kuchni?


Pączkami można się zajadać tak o prostu – ale można je także dodawać do potraw. Są przede wszystkim oryginalnym i smacznym dodatkiem do wiosennych sałatek. Można nimi dekorować potrawy, ale też dodawać do dań słodkich. Np. delikatne w smaku pączki lipy będą pasowały do słodkich owsianek czy budyniu.


Pączki można także suszyć i dodawać do herbat i ziołowych naparów, także wykorzystując przypisywane im adekwatności lecznicze. Np. pączki brzozy wesprą oczyszczanie organizmu, a pączki buka poprawią nastrój i wzmocnią odporność.
Idź do oryginalnego materiału