Muffinki ajerkoniakowe bezglutenowe są mega smaczne. Jedna, o wadze ok. 55 g ma 4.1 wymiennika, w tym 2.7 WW i 1.4 WBT. 100 g ma 444 kcal i 50 g węglowodanów.
Ajerkoniakowe muffinki
Drukuj
Składniki
- 3 jajka
- 90 g cukru
- 40 g mąki jaglanej
- 45 g mąki owsianej
- 105 g mąki z ryżu kleistego
- 10 g tapioki
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 120 g masła, stopionego i ostudzonego
- 90 ml (100 g) ajerkoniaku
Przygotowanie
- Jajka ubij z cukrem do białości. Mąki przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Do ubitych jajek, dodawaj stopniowo ajerkoniak. Ubijając masę na malutkich obrotach, dodawaj na zmianę, stopniowo, przesiane mąki i ostudzone masło.
- Kiedy wszystkie składniki się połączą,ciasto przełóż do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do wysokości ¾.
- Piekarnik nagrzej do 170 st C. Piecz ok. 25 minut lub do czasu gdy włożony patyczek po wyciągnięciu będzie czysty. Pozostaw do ostygnięcia.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 10 Kalorie: 444 kcal Białka: 7.7 g Tłuszcze: 23.9 g Cukry: 49.5 g Wymienniki: 4.1 WW: 2.7 WBT: 1.4
3.5.3251
Smacznego