Sałatka z ciecierzycą to prosty pomysł na lekką kolację lub smaczny lunch do pracy. Wzbogacona o rzeżuchę staje się bogatsza i pełna wyrazu. Pokochałam ją od pierwszego spróbowania. Daj szansę tym pikantnym listkom — są wyśmienite.
Jak zrobić smaczną sałatkę z ciecierzycy?
Ciecierzyca smakuje dobrze z wieloma dodatkami, Tym razem podałam ją prosto z pomidorami, podsmażoną cebulką i czosnkiem, ogórkami kiszonymi, szczypiorkiem i sosem winegret.
Do sałatki dodałam jeszcze świeżą rzeżuchę. Danie od razu zyskało na smaku, a przy okazji dostarczyłam sobie mnóstwa cennych składników odżywczych. W niewielkich listkach obecne są bowiem takie pierwiastki jak potas, żelazo czy fosfor oraz liczne witaminy m.in. witaminy A, B12 i C. W rzeżusze znajdziemy także sporo błonnika i bardzo mało kalorii. Po pyszne kiełki warto zatem sięgać przez cały rok.