Mojej sałatce z ciecierzycy charakteru dodaje jeden zdrowy składnik. Zawsze mam go w domu

zdrowie.wprost.pl 5 miesięcy temu
Zdjęcie: Sałatka z ciecierzycy z rzeżuchą Źródło: Pixabay / Lebemaja


Sałatka z ciecierzycy może być lekka i pełna charakteru. Wystarczy posypać ją zdrowymi listkami. Uwielbiam ten prosty przepis.


Sałatka z ciecierzycą to prosty pomysł na lekką kolację lub smaczny lunch do pracy. Wzbogacona o rzeżuchę staje się bogatsza i pełna wyrazu. Pokochałam ją od pierwszego spróbowania. Daj szansę tym pikantnym listkom — są wyśmienite.


Jak zrobić smaczną sałatkę z ciecierzycy?


Ciecierzyca smakuje dobrze z wieloma dodatkami, Tym razem podałam ją prosto z pomidorami, podsmażoną cebulką i czosnkiem, ogórkami kiszonymi, szczypiorkiem i sosem winegret.


Do sałatki dodałam jeszcze świeżą rzeżuchę. Danie od razu zyskało na smaku, a przy okazji dostarczyłam sobie mnóstwa cennych składników odżywczych. W niewielkich listkach obecne są bowiem takie pierwiastki jak potas, żelazo czy fosfor oraz liczne witaminy m.in. witaminy A, B12 i C. W rzeżusze znajdziemy także sporo błonnika i bardzo mało kalorii. Po pyszne kiełki warto zatem sięgać przez cały rok.
Idź do oryginalnego materiału