Pieczony kurczak to jeden z klasyków polskiej kuchni. Wiele osób jednak rezygnuje z przygotowania tego dania. Wychodzi bowiem z założenia, iż jest ono zbyt skomplikowane. Nic bardziej mylnego. Potrawa nie wymaga wiele pracy, a zachwyca smakiem i zapachem. Wyobraź sobie połączenie chrupiącej skórki, delikatnego mięsa oraz aromatycznych warzyw. Trudno o lepsze i bardziej sycące „trio”.
Najlepsze marynaty do kurczaka
Delikatne mięso kurczaka doskonale współgra z wieloma różnymi składnikami. To, jaką marynatę stworzysz, zależy tak naprawdę wyłącznie od twoich preferencji smakowych. Nie musisz trzymać się ściśle mojego przepisu. Możesz zmieniać zarówno rodzaj, jak i ilość poszczególnych przypraw.
Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do marynaty odrobinę chili. o ile natomiast należysz do grona wielbicieli kuchni orientalnej, sięgnij po sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy, imbir, czosnek i trawę cytrynową. Wielbicielom tradycji polecam natomiast uniwersalny zestaw produktów, który świetnie sprawdza się nie tylko w przypadku kurczaka, ale również innych rodzajów mięs, na przykład karkówki. Chodzi o paprykę słodką i ostrą, czosnek, a także pieprz i sól. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by nadać potrawie bardziej ziołowy charakter. Możesz wykorzystać w tym celu m.in. majeranek, bazylię i rozmaryn.
Jak zrobić pieczonego kurczaka z warzywami?
Przygotowanie kurczaka można podzielić na kilka etapów. Pierwszy polega na przyszykowaniu marynaty i natarciu mięsa. Potem warto poczekać, przynajmniej godzinę, by danie zyskało jak najwięcej smaku i aromatu. W czasie, gdy kurczak będzie „odpoczywać” można zająć się warzywami. Ostatnia faza to pieczenie, ale ona nie wymaga pracy (co najwyżej cierpliwości).