Mój patent na szybki obiad to 3 proste składniki w niecodziennym wydaniu. Znika ze stołu w mgnieniu oka

zdrowie.wprost.pl 5 miesięcy temu
Zdjęcie: Muszelki z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym Źródło: Azurita / Getty Images


Makaron, ricotta i szpinak. Trudno o lepsze połączenie smaków. To „trio” gościło na moim stole wielokrotnie. Tym razem postanowiłam zaskoczyć bliskich i przygotować je w innej wersji niż zwykle.


Gdy myślimy o zestawieniu makaronu, ricotty i szpinaku, zwykle przychodzą nam do głowy kluski obtoczone sosem na bazie sera i warzyw. Można jednak wykorzystać to „trio” nieco inaczej. Kilka drobnych modyfikacji w klasycznym przepisie daje bardzo interesujący efekt i pozwala stworzyć sycący, szybki obiad bez dużego wysiłku i bałaganu w kuchni.


Jak zrobić szybki obiad z makaronu, ricotty i szpinaku?


Wystarczy zrobić serowo-warzywny farsz, wypełnić nim duże makaronowe muszle i zapiec wszystko razem z sosem pomidorowym. Danie smakuje obłędnie i nie wymaga wiele wysiłku. Lwią część pracy wykonują domowe sprzęty – kuchenka i piekarnik.
Idź do oryginalnego materiału