Młode cukinie nadziewam prostym farszem i zapiekam. 15 minut roboty, a mam tani i pyszny obiad

zdrowie.wprost.pl 5 miesięcy temu
Zdjęcie: Faszerowane cukinie Źródło: Pixabay / Einladung_zum_Essen


Cukinie to jedne z moich ulubionych warzyw. Gdy tylko zaczyna się sezon, goszczą w mojej kuchni bardzo często. Robię z nich nie tylko leczo. Hitem są nadziewane cukinie z serem. Smakują obłędnie i nie wymagają wiele wysiłku. Poznaj przepis.


Cukinie to bardzo wdzięczne warzywa, które można przygotować w wielu odsłonach. Dziś chciałbym ci przedstawić danie, które nie wymaga dużego zaangażowania ze strony kucharza. Jego przygotowanie zajmuje mi zwykle 15 minut. Pozostałą część pracy wykonuje za mnie piekarnik, a ja mogę się zrelaksować, czekając na ulubiony przysmak.


Jak zrobić faszerowane cukinie?


Recepta jest banalnie prosta. Wystarczy przekroić cukinie, wydrążyć je, a potem nadziać ulubionym farszem. Ostatni krok to umieszczenie warzyw w piekarniku. Do zrobiła tego przepisu najlepiej nadają się młode warzywa. Świetnie smakują od razu po upieczeniu, ale można je również serwować, gdy przestygną.
Idź do oryginalnego materiału