Klasyka naszej rodzimej letniej kuchni. Młoda kapusta jest cudownie chrupiąca, jej liście są delikatnie pofałdowane, dzięki czemu przekrój główki jest bardzo malowniczy, a nóż łatwo w niego wchodzi. Młoda kapusta z łatwością daje się siekać i ścierać, gwałtownie mięknie, gwałtownie absorbuje aromaty, naciąga smakiem dodatków. Jednym słowem z łatwością można zmienić ją w piękne danie. My dziś z wariacją na temat popularnego w okresie wakacyjnym polskiego zestawu. Zasmażana młoda kapusta z młodymi ziemniakami i jajem – ale podana inaczej, z wymienionych składników przygotujesz obiad dla czterech osób.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty EKO Powielin
- 1 duża cebula EKO Adam Furgała
- 0,5 kg młodych ziemniaków EKO Adam Furgała
- 100 g wędzonego boczku EKO Wasąg
- pęczek koperku EKO Powielin
- sok z połowy cytryny EKO NovaBio
- 4 jajka EKO Fabryka Deli
- 50 g masła EKO Zielony Stragan
- kopiasta łyżka mąki pszennej EKO Adam Furgała
- sól i pieprz
- opcjonalnie: kefir EKO Zielony Stragan
Krok po kroku:
- Oskrob delikatnie ziemniaki – ugotuj je w osolonej wodzie.
- W szerokim rondlu podsmaż boczek, gdy się wytopi, dodaj posiekaną drobniutko cebulę a następnie młodą kapustę. Posól całość delikatnie, dodaj szklankę wody i przykryj pokrywką.
- Na niewielkiej patelni przygotuj zasmażkę z masła i mąki – podsmażaj je razem na wolnym ogniu przez trzy minuty.
- Do kapusty dodaj posiekany koperek, sok z cytryny i dopraw solą i pieprzem, na koniec połącz z przygotowaną zasmażką.
- Ugotuj jaja sześciominutowe. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, włóż je do garnka z gotującą się wodą i nastaw stoper na 6 min. Po tym czasie przelej zimną wodą i obierz.
- Wykładaj na talerz furę pięknej młodej kapusty, następnie upstrzone młodą skórką ziemniaki, zwieńcz całość jajemi i świeżym koperkiem.
- Rekomendujemy z ekologicznym kefirem lub zsiadłym mlekiem prosto z parapetu