Jak informuje BBC Health, naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego i Cancer Research UK przeanalizowali dietę ponad pół miliona kobiet na przestrzeni 16 lat i odkryli, iż ciemnozielone warzywa liściaste, chleb oraz produkty zawierające wapń mają działanie ochronne. Dodatkowe 300 mg wapnia dziennie w diecie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 17 proc. Znaleziono również więcej dowodów na to, iż spożywanie zbyt dużej ilości alkoholu i przetworzonego mięsa ma odwrotny skutek i zwiększa ryzyko zachorowania.
Źródła wapnia
Wapń to istotny minerał wzmacniający kości i utrzymujący zdrowe zęby, ale coraz więcej dowodów wskazuje na to, iż chroni on również przed niektórymi rodzajami nowotworów. Dużo wapnia dostarczają mleko, jogurt i sery. Produkty mleczne są jednym z głównych źródeł wapnia w naszej diecie. Ale znajdziemy go także w innych produktach spożywczych, np. w napojach sojowych i ryżowych, białym pieczywie, orzechach, nasionach i owocach (suszone figi), jarmużu i sardynkach w puszce, a także w mleku bez laktozy. Nie ma natomiast jednomyślności co do możliwości skutecznego zastąpienia wapnia z pożywienia suplementami diety.
Z badania wynika, iż wapń może chronić przed rakiem jelita grubego, „ponieważ wiąże się z kwasami żółciowymi i wolnymi kwasami tłuszczowymi w jelicie grubym, zmniejszając ich potencjalnie rakotwórcze działanie”. Naukowcy jednak podkreślają, iż dokładne wyliczenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego jest trudne, ponieważ u każdej osoby jest ono inne i zależy od stylu życia, diety, nawyków i obciążeń genetycznych.