Mleko A2A2 – propozycja dla osób, które po tradycyjnym mleku mają wzdęcia

healthyandbeauty.pl 7 godzin temu
Zdjęcie: Mleko A2A2, czyli powrót do natury


Pełnotłuste, chude, czy bezlaktozowe – to najczęściej spotykane typy mleko na półkach sklepowych. A co wiadomo o mleku oznaczonym symbolem A2A2? Co je wyróżnia i dla kogo jest dobrym wyborem?

Mleko A2A2 zyskuje popularność zwłaszcza wśród osób, które – mimo iż nie mają alergii ani nie zmagają się z nietolerancją laktozy – po tradycyjnym mleku odczuwają dyskomfort. Czym mleko A2A2 różni się od tego, które znamy od lat i czy faktycznie warto po nie sięgać?

Białko, które robi różnicę

Klucz tkwi w jednym z głównych białek mleka – beta-kazeinie. Wyróżniamy jej dwa główne warianty: A1 i A2. Większość współczesnych krów mlecznych produkuje jednocześnie oba typy, co oznacza, iż powszechnie dostępne na półkach sklepowych mleko to wariant A1A2. Krowy z genotypem A2A2 wytwarzają wyłącznie beta-kazeinę A2, czyli taką, jaka występowała u pierwotnych ras bydła mlecznego.

Badania wskazują, iż podczas trawienia białka A1 może powstawać peptyd BCM-7, który u niektórych osób może wywoływać dolegliwości jelitowe związane z uczuciem ciężkości, wzdęciami czy bólami brzucha. Beta-kazeina A2 nie prowadzi do powstania BCM-7, dzięki czemu mleko A2A2 może być lepiej tolerowane przez osoby wrażliwe na mleko A1A2.

Mleko A2A2 nie jest remedium dla osób, które mają alergię na białka mleka krowiego czy nietolerancję mleka. Nie jest także alternatywą dla osób nietolerujących cukru mlecznego, czyli laktozy. Mleko A2A2 jest natomiast produktem dla wszystkich tych, którzy mają wzdęcia czy uczucie przelewania w brzuchu powodowane obecnością jednego z głównych białek mleka, czyli beta kazeiny A1 występującej w mleku A1A2. Większość moich pacjentów z podobnymi dolegliwościami pochopnie rezygnuje całkowicie z mleka, myśląc, iż każdy jego rodzaj jest dla nich nieprzyswajalny. Dopiero w trakcie wizyty dowiadują się, iż mleko A2A2 może być tym rodzajem mleka, które będą doskonale przyswajali – wyjaśnia Aneta Łańcuchowska, dietetyczka kliniczna.

Jaka jest różnica między alergią na białka mleka a nietolerancją białek mleka?

Wokół mleka A2A2 krąży wiele mitów. W Internecie można natrafić m.in. na stwierdzenie, iż jest to mleko o obniżonej alergenności, dzięki czemu mogą je spożywać osoby z alergią na białka mleka. Nie jest to prawda – przez cały czas zawiera ono te same białka, choć w innym wariancie.

Pamiętajmy o istotnej różnicy między alergią na mleko, gdy każda cząsteczka białka mleka może wywołać reakcję immunologiczną; nietolerancją białek mleka czy cukru mlecznego laktozy w szerokim zakresie; a nietolerancją konkretnego białka mleka, czyli własne beta-kazeiny w wariancie A1. Mleko A2A2 zawierające wyłącznie beta – kazeinę A2 polecam osobom, które zmagają się z uciążliwymi dolegliwościami powodowanymi beta-kazeiną w wariancie A1 – tłumaczy Aneta Łańcuchowska.

Mleko A2A2 to dobry wybór dla osób z wrażliwym układem trawiennym, które po „zwykłym” mleku odczuwają wzdęcia lub dyskomfort, dzieci – jeżeli dobrze tolerują mleko krowie, a także osób starszych, u których procesy trawienne są mniej wydajne, czy choćby w przypadku aktywnych dorosłych dbających o lekkostrawną, naturalną dietę. Jest pełnowartościowym produktem – zawiera m.in. wapń, białko, witaminy z grupy B, potas i magnez. Zachowuje zatem wszystkie adekwatności „klasycznego” mleka.

Jak otrzymuje się mleko A2A2?

Mleko A2A2 nie jest efektem modyfikacji genetycznych. Hodowcy, na drodze selekcji genomowej, wybierają krowy z genotypem A2A2 i kojarzą z buhajami, które również posiadają genotyp A2A2. W ten sposób powstaje stado, które produkuje wyłącznie mleko A2. Proces ten jest długotrwały, dlatego mleko A2A2 przez cały czas nie pozostało tak powszechnie dostępne. Jednak coraz więcej polskich gospodarstw inwestuje w takie hodowle, odpowiadając na rosnące zainteresowanie konsumentów tym rodzajem mleka.

Dla wielu osób mleko A2A2 to symbol powrotu do natury. Nie różni się smakiem od tradycyjnego mleka: jest białe, kremowe i doskonale się spienia. Różnica może być odczuwalna w tym, jak reaguje na nie organizm. Coraz częściej wybierają je osoby, które nie chcą rezygnować z mleka, ale szukają produktu niepowodującego problemów trawiennych.

Wielu moich dorosłych pacjentów zauważa, iż coraz gorzej toleruje tzw. klasyczne mleko. Wielu z nich wcale nie chce też z mleka całkowicie rezygnować. Dlatego bardzo się cieszę, iż mogę im doradzić w trakcie wizyty w kwestii odpowiedniego doboru mleka spełniającego ich oczekiwania. Mleko A2A2 jest łagodne dla układu pokarmowego i stanowi świetną alternatywę dla klasycznego mleka – podsumowuje ekspertka.

Idź do oryginalnego materiału