Ewa Wachowicz od lat zdradza Polakom sekrety rodzimej oraz międzynarodowej kuchni. Prowadzi programy kulinarne, ma własną restaurację i wielokrotnie oceniała popisy początkujących kucharzy w „Top Chefie”. Jest też bardzo aktywna w sieci. Chętnie dzieli się z obserwatorami przepisami na różne potrawy, przekąski i dodatki. Jedne są klasyczne, a inne bardziej nowoczesne. Do tej drugiej kategorii z pewnością zalicza się receptura na mizerię. Znana restauratorka zrywa w niej z utartą tradycją. Rezygnuje ze śmietany i jogurtu. Sięga natomiast po inny mniej oczywisty składnik.
Jak zrobić mizerię według Ewy Wachowicz?
W składzie mizerii Ewy Wachowicz nie ma śmietany, jogurtu czy innego nabiału. Jest za to cukier puder i sok z cytryny i koperek. Całość tworzy z ogórkami bardzo ciekawą i smaczną kompozycję. Sałatka w wykonaniu znanej restauratorki jest lżejsza niż jej klasyczny odpowiednik. Zawiera też znacznie mniej kalorii. Mogą po nią śmiało sięgać osoby, którym zależy na zrzuceniu nadprogramowych kilogramów. Nie muszą się obawiać, iż ten obiadowy dodatek pójdzie im w boczki. Ogórki to jedne z najmniej kalorycznych warzyw (100 gramów dostarcza zaledwie 14 kcal).