- 4 garście mixu sałat lub rukoli czy roszponki
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 mniejsza marchewka
- 2 łyżki kiełków fasoli mung
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
- 1 opakowanie gyrosa roślinnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- do smaku sól
Gyros roślinny przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewkę obrać i pokroić w plastry. Łodygi selera naciowego pokroić na mniejsze kawałki. Orzeszki podprażyć na rozgrzanej, suchej patelni.
Dressing: Oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, syrop klonowy, musztardę i sok z cytryny dokładnie wymieszać ze sobą.
Wszystkie składniki wyłożyć na talerz i polać dressingiem.
Wskazówka
Gyros roślinny możesz zastąpić mięsem z piersi kurczaka
Mięso pokroić w kostkę, doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem i podsmażyć na patelni.