Mix sałat z dodatkami

dietetykdiabetyka.pl 3 lat temu
  • 4 garście mixu sałat lub rukoli czy roszponki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 mniejsza marchewka
  • 2 łyżki kiełków fasoli mung
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
  • 1 opakowanie gyrosa roślinnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • do smaku sól

Gyros roślinny przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewkę obrać i pokroić w plastry. Łodygi selera naciowego pokroić na mniejsze kawałki. Orzeszki podprażyć na rozgrzanej, suchej patelni.

Dressing: Oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, syrop klonowy, musztardę i sok z cytryny dokładnie wymieszać ze sobą.

Wszystkie składniki wyłożyć na talerz i polać dressingiem.

Wskazówka
Gyros roślinny możesz zastąpić mięsem z piersi kurczaka
Mięso pokroić w kostkę, doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem i podsmażyć na patelni.

Idź do oryginalnego materiału