W okresie jesienno-zimowym i wczesnowiosennym, każdego roku ma miejsce wzrost zakażeń grypopodobnych, głównie z powodu gwałtownych zmian temperatur i osłabienia naszej odporności. Warto z tego powodu zadbać szczególnie o swój organizm poprzez zwiększenie aktywności na świeżym powietrzu i stosowanie naturalnych stymulantów odporności, takich jak na przykład miód pszczeli, owoce, soki, imbir i inne zimowe przyprawy w tym również cynamon. W celu połączenia adekwatności dwóch niezaprzeczalnie pasujących do siebie składników, powstał miód cynamonowy stosowany zarówno ze względów leczniczych jak i nietuzinkowych walorów smakowych wynikających z ich zmieszania.
Jakie adekwatności lecznicze ma miód cynamonowy?
Każdy naturalny miód pszczeli zawiera w swoim składzie, glukozę, fruktozę i enzymy trawienne pszczół, o adekwatnościach biologicznych, które w korzystny sposób wpływają na wzmocnienie organizmu, wzrost odporności, wspomożenie leczenia ran i zadrapań. Miód ma również działanie antybakteryjnie, pomaga pobudzić metabolizm komórkowy jednocześnie obniżając ciśnienie krwi w organizmie człowieka. Z tych wszystkich powodów miód stosowany był często doustnie jako dodatek do żywności, lub samodzielnie, a także stosowany był na skórę by leczyć zranienia i zmiany trądzikowe. Cynamon z kolei wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Działa również hamująco na rozwój zapalenia, jednocześnie przyspieszając metabolizm komórkowy i delikatnie podwyższając temperaturę organizmu, wspomagając go w zwalczaniu infekcji. Dzięki swoim adekwatnościom antyoksydacyjnym chroni nas ponadto przed wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do uszkadzania komórek, przedwczesnego starzenia, a choćby rozwoju pewnego rodzaju nowotworów. Połączenie tych dwóch istotnych dla organizmu człowieka składników przyniosło znacznie silniejszy efekt niż każdy nich stosowany osobno, nic więc dziwnego, iż miód cynamonowy ostatnimi czasy stał się tak popularny. Chociaż w przypadku poważnych zagrożeń, nie powinniśmy bagatelizować groźnych infekcji i udać się do lekarza, który zadecyduje czy nasz stan wymaga antybiotykoterapii, niezależnie od stosowanego leczenia fachowego, możemy również samodzielnie zastosować taki dodatek żywnościowy.
Jak podawać w potrawach miód cynamonowy?
Miód cynamonowy można zjadać prosto ze słoika w ilości jednej łyżki stołowej kilka razy dziennie w ramach słodyczy. Znacznie lepiej może jednak smakować jako dodatek do ciepłego napoju, np. mleka, herbaty ziołowej, owocowe, czarnej a choćby kawy. Miód cynamonowy można dodawać również do deserów takich jak mus jabłkowy, ciasto owocowe, a choćby dań mięsnych, nadając im charakterystycznego azjatyckiego posmaku. Powinniśmy jednak pamiętać, iż o ile cynamon jest stabilny również w wysokich temperaturach, miód powyżej 43 stopni Celsjusza traci adekwatności zawartych w sobie enzymów pszczelich, dlatego jeżeli zależy nam na najsilniejszych biologicznych adekwatnościach miodu cynamonowego, powinniśmy dodać go dopiero na sam koniec do napoju lub posiłku, po częściowym ostudzeniu. Poza serwowaniem w posiłkach, możemy stosować również miód cynamonowy bezpośrednio na zadrapaną skórę lub obolałe gardło czy dziąsła.
Jak zdobyć miód cynamonowy?
Gotowy miód cynamonowy możemy znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, na lokalnych targach, bądź zamówić go internetowo. Nie ma jednak potrzeby wydawać mnóstwa pieniędzy na taki produkt, ponieważ możemy sami przyrządzić sobie taki przysmak. Warto w tym celu postarać się o świeżo-mielony cynamon cejloński, oraz dobrej jakości miód. Ważne jest by upewnić się, iż miód pochodzi od pszczół zbierających nektar i spadź, a nie od owadów żywionych cukrem. Niestety większość tanich miodów dostępnych w sklepach wielobranżowych ma charakterystyczną płynną formę i nigdy nie krystalizuje, co świadczy o tym, iż pszczoły utworzyły miód wyłącznie z cukru. Tylko naturalny miód krystalizuje, a czas krystalizacji waha się od kilku tygodni po kilka miesięcy. Po zakupie dobrego miodu naturalnego możemy dodać taką ilość cynamonu jaką uznamy za stosowne. Im więcej cynamonu dodamy, tym bardziej korzenno-rozgrzewający smak nadamy naszej miksturze. NA początek zalecamy dodać 4 łyżki cynamonu na 250 ml miodu i intensywnie wymieszać. jeżeli miód jest tak silnie skrystalizowany, iż mieszanie jest uniemożliwione, możemy umieścić słoik z miodem w kąpieli wodnej o temperaturze około 38 stopni (ważne by absolutnie nie przekroczyć 42 stopni!). Po wymieszaniu, miód cynamonowy możesz użyć do słodzenia od razu lub odczekać, aż skrystalizuje ponownie. Smacznego.