Mini-bezy z borówką amerykańską i mascarpone

biobazar.org.pl 3 dni temu

Beza – monumentalna, obfita, chrupiąca z zewnątrz, mięciutka w środku. Ta spiętrzona przyjemność lubi się z latem, bo najlepiej jej w towarzystwie soczystych, lekko kwaskowych owoców sezonowych. My polecamy nietypową, mniejszą wersję podwójnie borówkową – dodajemy do niej bowiem borówkę ze słoika i świeżo rwane borówki z Powielina.

O ekologicznym mascarpone z Grabowa można by poematy pisać – ma piękny kolor i jest tak pyszne, iż choćby jedzone bez niczego szalenie wszystkim smakuje. W przypadku bezy dodatek cukru do kremu może być ledwie symboliczny. Zależy nam na kontrastach, to one, poza jakością składników, są kluczowe, to one stanowią o dobrej bezie.

Składniki

200 g białek jaj EKO
300 g cukru
200 g mascarpone EKO Zielony Stragan
200 g śmietanki 30% EKO Zielony Stragan
200 g dżemu z borówki amerykańskiej bez cukru EKO Powielin
250 g świeżych owoców borówki EKO Powielin

Jak przygotować mini-bezy z borówką amerykańską i mascarpone

  1. Nagrzej piekarnik do 140 stopni, opcja termoobieg.
  2. Białka w temperaturze pokojowej zmiksuj na pianę, gdy nie pozostało sztywna, ale już wyraźnie napowietrzona, zacznij dodawać do niej po łyżce cukru wciąż miksując.
  3. Z czasem piana będzie coraz sztywniejsza. Całe ubijanie trwa około 5 minut. Po tym czasie powinna dać się formować.
  4. Wykładaj na wyłożoną papierem blachę kopczyki piany, nadając im pożądany kształt.
  5. Włóż do piekarnika na co najmniej godzinę.
  6. Daj jej ostygnąć przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
  7. Przygotuj krem z ubitej śmietany z dodatkiem mascarpone i odrobiny cukru, możesz dodać wanilię lub skórkę startą z cytryny.
  8. Gdy bezy wystygną, można je ozdobić kremem, dżemem borówkowym i świeżymi owocami. Zrób to tuż przed podaniem.
Idź do oryginalnego materiału