Beza – monumentalna, obfita, chrupiąca z zewnątrz, mięciutka w środku. Ta spiętrzona przyjemność lubi się z latem, bo najlepiej jej w towarzystwie soczystych, lekko kwaskowych owoców sezonowych. My polecamy nietypową, mniejszą wersję podwójnie borówkową – dodajemy do niej bowiem borówkę ze słoika i świeżo rwane borówki z Powielina.
O ekologicznym mascarpone z Grabowa można by poematy pisać – ma piękny kolor i jest tak pyszne, iż choćby jedzone bez niczego szalenie wszystkim smakuje. W przypadku bezy dodatek cukru do kremu może być ledwie symboliczny. Zależy nam na kontrastach, to one, poza jakością składników, są kluczowe, to one stanowią o dobrej bezie.
Składniki
200 g białek jaj EKO
300 g cukru
200 g mascarpone EKO Zielony Stragan
200 g śmietanki 30% EKO Zielony Stragan
200 g dżemu z borówki amerykańskiej bez cukru EKO Powielin
250 g świeżych owoców borówki EKO Powielin
Jak przygotować mini-bezy z borówką amerykańską i mascarpone
- Nagrzej piekarnik do 140 stopni, opcja termoobieg.
- Białka w temperaturze pokojowej zmiksuj na pianę, gdy nie pozostało sztywna, ale już wyraźnie napowietrzona, zacznij dodawać do niej po łyżce cukru wciąż miksując.
- Z czasem piana będzie coraz sztywniejsza. Całe ubijanie trwa około 5 minut. Po tym czasie powinna dać się formować.
- Wykładaj na wyłożoną papierem blachę kopczyki piany, nadając im pożądany kształt.
- Włóż do piekarnika na co najmniej godzinę.
- Daj jej ostygnąć przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
- Przygotuj krem z ubitej śmietany z dodatkiem mascarpone i odrobiny cukru, możesz dodać wanilię lub skórkę startą z cytryny.
- Gdy bezy wystygną, można je ozdobić kremem, dżemem borówkowym i świeżymi owocami. Zrób to tuż przed podaniem.