Miętówka dla dorosłych, czyli środek na niestrawność i ból brzucha. Wypróbuj babciny przepis na nalewkę miętową. To hit ziołowej apteczki

stronazdrowia.pl 2 dni temu
Nalewka z mięty to leczniczy trunek polecany na problemy z żołądkiem i wątrobą. Ten wodno-alkoholowy wyciąg ziołowy przyda się nie tylko na niestrawność, ale także na dolegliwości skurczowe brzucha m.in. u kobiet. Zobacz, jak zrobić domową nalewkę miętową według tradycyjnego przepisu i sprawdź, jakie ma adekwatności. Wyjaśniamy także, jakie są wskazania i przeciwwskazania do kuracji miętówką i ile wynosi jej zalecane dawkowanie.

Spis treści

Nalewka z mięty – przepis na wódce i spirytusie

Nalewka z mięty to leczniczy wyciąg wodno-alkoholowy z liści mięty. To popularne zioło najczęściej stosowane jest w przypadku niestrawności i towarzyszących jej objawów.

Nalewka miętowa to babciny środek na pasożyty układu pokarmowego. ChamilleWhite/Getty Images

Przygotowanie nalewki miętowej jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnego sprzętu i umiejętności. Wystarczy tylko 5 ogólnodostępnych składników!

Składniki na nalewkę miętową:

  • 300 g mięty pieprzowej,
  • 700 ml wódki 40 proc.,
  • 500 ml spirytusu rektyfikowanego,
  • 300 g cukru.

Jak przygotować nalewkę z mięty pieprzowej?

  1. Zrywając miętę, wybieraj tylko zielone liście bez rdzawych przebarwień.
  2. Liście umyj i dokładnie wysusz, a następnie wrzuć do wyparzonego wcześniej słoika o pojemności 3 litrów.
  3. Zasyp cukrem i zalej alkoholem, zakręć szczelnie słoik, a następnie odstaw na 10-14 dni w ciemne miejsce, pamiętając o codziennym mieszaniu.
  4. Po upływie dwóch tygodni powstałą miksturę przecedź przez sito lub grubą gazę.
  5. Rozlej leczniczą nalewkę do butelek, zakręć i odstaw na kolejne 2 tygodnie.
  6. Po tym czasie miętówka jest gotowa do spożycia.

Sprawdź też:

  • Przy jakich dolegliwościach pomaga mięta? adekwatności naparu i olejku miętowego
  • Olejek miętowy na niestrawność, ból głowy i przeziębienie!

Na co pomaga nalewka miętowa?

Nalewka miętowa zawiera najważniejszym składnik z liści rośliny, jakim jest mentol. Wykazuje on adekwatności przeciwbólowe i odświeżające. Dodatkowo związek ten pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego, a dzięki temu łagodzi objawy niestrawności, w tym ból brzucha, nudności, wymioty i zaparcia. Ta lecznicza mikstura korzystnie wpływa także na wydzielanie żółci, dzięki czemu wspiera pracę wątroby i ułatwia trawienie potraw ciężkostrawnych i tłustych.

Nalewka z mięty – przepis na wódce i spirytusie

Nalewka z mięty to leczniczy wyciąg wodno-alkoholowy z liści mięty. To popularne zioło najczęściej stosowane jest w przypadku niestrawności i towarzyszących jej objawów.

Nalewka miętowa to babciny środek na pasożyty układu pokarmowego. ChamilleWhite/Getty Images

Przygotowanie nalewki miętowej jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnego sprzętu i umiejętności. Wystarczy tylko 5 ogólnodostępnych składników!

Składniki na nalewkę miętową:

  • 300 g mięty pieprzowej,
  • 700 ml wódki 40 proc.,
  • 500 ml spirytusu rektyfikowanego,
  • 300 g cukru.

Jak przygotować nalewkę z mięty pieprzowej?

  1. Zrywając miętę, wybieraj tylko zielone liście bez rdzawych przebarwień.
  2. Liście umyj i dokładnie wysusz, a następnie wrzuć do wyparzonego wcześniej słoika o pojemności 3 litrów.
  3. Zasyp cukrem i zalej alkoholem, zakręć szczelnie słoik, a następnie odstaw na 10-14 dni w ciemne miejsce, pamiętając o codziennym mieszaniu.
  4. Po upływie dwóch tygodni powstałą miksturę przecedź przez sito lub grubą gazę.
  5. Rozlej leczniczą nalewkę do butelek, zakręć i odstaw na kolejne 2 tygodnie.
  6. Po tym czasie miętówka jest gotowa do spożycia.
Idź do oryginalnego materiału