Mięsożerna bakteria w wodzie i owocach morza. Lekarze przestrzegają

pacjenci.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: bakterie


Coraz większe żniwo zbiera groźny patogen, który może wywołać poważne zakażenia i doprowadzić choćby do sepsy i martwicy. Określony został mianem „mięsożernej bakterii”. Infekcje pojawiają się najczęściej po kontakcie otwartych ran z wodą lub po spożyciu owoców morza, a ich przebieg bywa błyskawiczny i dramatyczny. Lekarze z USA – bo informacja, póki co, nie dotyczy Polski – ostrzegają, iż wraz z ocieplaniem się klimatu zagrożenie związane z tym drobnoustrojem będzie narastać.Vibrio vulnificus nazywana jest mięsożerną bakterią, ponieważ może niszczyć tkanki i prowadzić do martwicyDo zakażenia dochodzi najczęściej po kontakcie otwartej rany z wodą morską lub spożyciu surowych owoców morzaŚmiertelność w ciężkich przypadkach sięga choćby 20 procentNajbardziej narażone są osoby starsze, przewlekle chore i z obniżoną odpornościąZmiany klimatu sprawiają, iż bakteria rozprzestrzenia się na nowe obszary
Idź do oryginalnego materiału